Η χαλάρωση κοστίζει: Καθ’οδόν το δεύτερο κύμα πανδημίας, λένε οι επιστήμονες – Πώς θα αποφύγουμε νέο lockdown μες το καλοκαίρι

Πανηγύρια τέλος, αυστηρότεροι έλεγχοι


ΕΛΛΑΔΑ
6:45
14/07/2020
Η χαλάρωση κοστίζει: Καθ’οδόν το δεύτερο κύμα πανδημίας, λένε οι επιστήμονες - Πώς θα αποφύγουμε νέο lockdown μες το καλοκαίρι
10
loading

Σε συναγερμό βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι Αρχές, μετά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού. Εκτός των εισαγόμενων, τα οποία θεωρούνται λίγο πολύ αναμενόμενα, μετά το άνοιγμα των συνόρων, παρατηρείται εκ νέου αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο αυτό οι λοιμωξιολόγοι συνεδρίασαν χθες εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσουν νέα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες απαγόρευσαν τα πανηγύρια έως το τέλος του Ιουλίου, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορά μας και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες μόλις 24 νέα κρούσματα. Συνολικά τα θύματα είναι 193 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.826.(δείτε εδώ τον χάρτη των κρουσμάτων στην χώρα μας)

Μόσιαλος: Έτσι θα αποφύγουμε νέο lockdown

Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και αναφέρθηκε στο πώς θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μπορούμε απόλυτα να το αποφύγουμε. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Αν αυξήσουμε τους ελέγχους ιδιαίτερα στα σύνορα της χώρα μας κάτι που γίνεται πλέον και θα γίνει και με την επίδειξη πιστοποιητικών τεστ τα οποία θα πρέπει να γίνονται μέχρι και 72 ώρες πριν την προσέλευση των εισερχομένων στη χώρα μας.

Θα πρέπει να γίνει όμως πολύ σοβαρή δουλειά για μην υπάρχουν πλαστές διαπιστώσεις των τεστ, όπως και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι εκεί που πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα. Από κει και πέρα όλοι ως πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί, δεύτερο κύμα υπάρχει σε αρκετές χώρες όπως στους γείτονές μας. Στη Σερβία, στη Βόρεια Μακεδονία ή στο Ισραήλ. Εμείς μπορούμε να το αποφύγουμε ακόμα δεν είμαστε εκεί. Και έχουμε όλες τις δυνατότητες να το αποφύγουμε.

Στο ερώτημα για την χαλάρωση που επικρατεί στον κόσμο αλλά και για την χρήση μάσκας ο κ . Μόσιαλος τόνισε πως «αυτό είναι λίγο λογικό στους εξωτερικούς χώρους. Αλλά αν μπορούμε να φοράμε μάσκα στους εσωτερικούς χώρους καλό είναι να το κάνουμε. Δηλαδή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε όλες τις αερομεταφορές, επιβάλλεται εκεί να φοράμε τη μάσκα. Σε χώρους που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους τότε μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ τη διασπορά της νόσου. Δεν λένε να φοράμε τη μάσκα όταν κυκλοφορούμε μόνοι μας με την παρέα μας σε ένα ανοικτό χώρο ή αν είμαστε στην παραλία. Αλλά όπου επιβάλλεται και όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός τότε η μάσκα μπορεί να εμποδίσει τη μεγάλη διασπορά του ιού».

Ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε πως «δεν θα αποφύγουμε την αύξηση των κρουσμάτων. Θα ήταν αδιανόητο αυτό να μην συμβεί. Από τη στιγμή που περάσαμε από ένα lockdown που ήμασταν κλεισμένοι όλα στα σπίτια μας, στην έξοδο από αυτά στην οικονομική δραστηριότητα και στη διασκέδαση θα πρέπει να δεχθούμε ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Το θέμα είναι να μην γίνει υπερβολικός αυτός ο αριθμός κρουσμάτων και να μην έχουμε πολλά κρούσματα στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προσέχουν αρκετά όμως και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οπότε αν συνεχίσουν να προσέχουν και εμείς να τους προσέχουμε τότε μπορεί να υπάρξει μια αύξηση κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα αλλά θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε».

Καταστροφή ένα δεύτερο lockdown

Στην ερώτηση για το αν ένα δεύτερο lockdown θα ήταν καταστροφή για την ώρα ο κ. Μόσιαλος συμφώνησε απόλυτα και τόνισε πως «δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αυτό και μπορούμε να το προλάβουμε. Όλοι πρέπει να δείξουμε μια συνετή συμπεριφορά, από τα δημόσια πρόσωπα μέχρι τον απλό πολίτη έτσι ώστε να αποφύγουμε όχι μόνο συνολικό lockdown αλλά και σε τοπικό επίπεδο».

Για την κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία τόνισε πως είναι σε μεγάλο βαθμό «ελεγχόμενη με εξαιρέσεις ορισμένες περιοχές της βόρειας Αγγλίας. Στο Λονδίνο είναι σχεδόν υπό έλεγχο όπως είμαστε εμείς λίγο πολύ. Θα δούμε τώρα με την απελευθέρωση πως θα πάει η κατάσταση με τα κρούσματα. Εγώ θα ανησυχούσα περισσότερο με τις ΗΠΑ και δεν θα πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις».

Σύψας: Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων - Πιθανόν να έρθουν πιο αυστηρά μέτρα

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Νίκος Σύψας μίλησε στο OPEN μεταξύ άλλων, για την πιθανότητα δεύτερου κύματος πανδημίας, για τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει στην κοινότητα και την απόφαση να σταματήσουν τα πανηγύρια.

Ο κ. Σύψας τόνισε πως «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να έχουμε δεύτερο κύμα γιατί έχει υπάρξει διασπορά της επιδημίας στην κοινότητα. Τα κρούσματα που είναι ορφανά σε μεγάλα αστικά κέντρα δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού. Τα σημερινά μέτρα είχαν συμβολισμό. Θέλουμε να χτυπήσουμε ένα δυνατό καμπανάκι στους πολίτες ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά του κοινού στα μπαράκια και σε άλλα σημεία, θα υπάρξουν και νέα πιο αυστηρά μέτρα. Περαιτέρω κλείσιμο στα μπαρ, εστίαση, και όπου αλλού νομίζουμε ότι υπάρχει υπερμετάδοση».

Για τα σύνορα ο κ. Σύψας επεσήμανε πως «αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, μην έχετε αμφιβολία ότι θα κλείσουν εντελώς τα βόρεια σύνορα».

Προοίμιο δεύτερου κύματος τα «ορφανά» κρούσματα

Για δεύτερο κύμα έκανε λόγο και ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος υπογράμμισε πως τα «ορφανά» κρούσματα αποτελούν προοίμιο ενός δεύτερου κύματος.

Ο κ. Μαγιορκίνης, ερωτηθείς για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, τόνισε ότι τα ορφανά κρούσματα αποτελούν ένα πρώτο σημάδι ενός νέου κύματος. «Η κινητικότητα, με αυξημένο αριθμό ορφανών κρουσμάτων, είναι ένα πιθανό προοίμιο δεύτερου κύματος».

Ο καθηγητής σημείωσε πως οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το τεστ των 72 ωρών που απαιτείται πλέον να φέρουν οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. «Μας ανησυχεί η εισαγωγή των ατόμων από τον Προμαχώνα. Εκεί πέρα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι υψηλό».

Ο ίδιος σημείωσε πως τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας είναι επαρκή απλά θα πρέπει να τηρούνται. «Τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι επαρκή. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή και επιτήρησή τους» κατέληξε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Μέσο ακροατήριο Μόσιαλου

  Ώρε μάνα μου κρούσματα ! Χαμούς γίνεται !
  Γρήγουρα να ρθει του εμβόλιου να σωθούμε!
  Του πε ο καθηγητής του ΕΛΕΣΙ.
  Πριιιιι... Κιτς, Κιτς, κιτς

 2. avatar Τραπεζίτης 33

  Μόσιαλε, σου έχω πει πως σου πάει πολύ η ποδίτσα; Λαμπιρίζει στο ημίφως της στοούλας.

 3. avatar ΑΜΕ

  ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΙΔΗΨΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΦΥΓΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

 4. avatar Δημήτρης766

  Έτσι μπράβο. Τώρα που έρχεται και δεκαπενταύγουστος ξανακλείστε τις εκκλησίες γιατί από εκεί γίνεται η διασπορά. Κλείστε και τα πανηγύρια. Ο,τι έχει να κάνει με ήθη και έθιμα Ελληνικά. Διαλύστε τα όλα. Αυτές άλλωστε είναι οι εντολές σας. Άξιοι συνεχιστές τών προηγούμενων.

  1. avatar @Δημήτρης766 ..

   κάποιοι φαίνεται δεν καταλαβαίνετε με τίποτα ...

 5. avatar PerMan

  Κλείστε τα σύνορα από βορρά. Κανείς μέσα και κανείς έξω. Ακόμη δεν καταλάβατε τον κίνδυνο?
  Τα Βαλκάνια έχουν τεράστιο πρόβλημα, δυναμίτη.
  Γιατί μπαινοβγαίνουν από Αλβανία και Σκόπια? Χωρίς κανένα έλεγχο, από αυτόπτες μαρτυρίες.
  Οι Ελληνάρες γιατί πάνε στα Σκόπια? Εμπόριο, καζίνα, για καφέ, αμαρτωλές τσάρκες, τι στο διάολο κάνουν εκεί? Οι εποχικοί εργάτες της Αλβανίας? Ποιοί είναι αυτοί που τους καλούν?
  Ανοίγονται οι τουριστικές αγορές από την Ευρώπη. Υπάρχει δυνατότητα ελέγχου τόσων χιλιάδων ανθρώπων? Όλοι αυτοί, οι Ευρωπαίοι, τα έκαναν μούσκεμα με την πανδημία. Αρλούμπες, γελοίες ανοσίες, καθηστέρηση στην αντιμετώπηση, ψεφτιές για οικονομικούς λόγους.
  Για προσέξτε ρε μάγκες. Και κόφτε τα πανηγύρια και σαχλαμάρες στην δήθεν λαϊκή παράδοση.
  Σήμερα ο ΠΟΥ αναφέρει τα νέα ηλικιακά ποσοστά κρουσμάτων.
  Τώρα πλέον δεν είναι μόνο οι παππούδες που την πληρώνουν!!!

 6. avatar Εχετε παει

  Σε ταβερνα, μπιτσομπαρο, καφε στην επαρχια να δειτε; Καμια προφυλαξη, καμια μασκα, κανενας δε φορα γαντια, ολα χυμα.

  Σε λιγο να δεις πανηγυρια

 7. avatar Και γιατι

  Δεν κανουν υποχρεωτικη τη χρηση μασκας σε ολους τους κλειστους χωρους οπως αλλες χωρες?
  Χθες πηγα με.μασκα σε μαγαζια κ ημουν δε.φορουσαν ουτε καν ολοι οι υπαλληλοι... ποσο μαλλον οι πελατες.

  1. avatar τολιος

   εσένα νομίζεις θα σε σώσει η μάσκα,νιντζα;
   πολύ τηλεόραση βλέπεις....

   1. avatar Δημήτρης766

    Μην ασχολείσαι φίλε. Εκτός από αυτούς που έχουν συμφέρον να τα λένε αυτά (μπουκωμένοι μέχρι τα αυτιά δημοσιογράφοι που κατατρομοκρατούν τον κόσμο) υπάρχουν και οι ηλίθιοι και τα χαϊβάνια που τα καταπίνουν αμάσητα. Διότι η βλακεία ως γνωστόν είναι αήττητη. Να κλείσουν λέει τα σύνορα, να μείνουμε στα σπίτια μας για να μην κολλάμε. Για να σώσουμε τους γέρους μας (κλαψ, κορόμηλο το υποκριτικό δάκρυ). Το ότι θα ψοφήσουν από την πείνα όλοι γιατί δεν θα υπάρχουν δουλειές και κατ\' επέκτασιν εκτός από τους εργαζόμενους δεν θα παίρνουν λεφτά ούτε οι συνταξιούχοι, μήτε και που τα σκέφτονται τα τζιμάνια που γράφουν εδώ μέσα. Νομίζουν θα ρίχνει ο Θεός λεφτά από πάνω ή θα τούς σώσει ο Μητσοτάκης με τον Τσιόδρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει