Ο Σάμπυ Μιωνής είναι το πρόσωπο της ημέρας χωρίς καμία αμφιβολία. Και αυτό γιατί βγήκε στη δημοσιότητα ο διάλογος ανάμεσα στον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία με τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση της Novartis, τον Μάϊο του 2016.

Τον Σάμπυ Μιωνή τον «γνωρίσαμε» τον Ιούνιο του 2010, μετά την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών κομάντο στα καράβια που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.

Οι περισσότεροι σαστίσαμε που ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού με τη χαρακτηριστική καφέ στολή, ο οποίος με τόσο πάθος στήριζε τις θέσεις του Τελ Αβίβ, μιλούσε άπταιστα ελληνικά.

Και τότε μάθαμε ότι επρόκειτο για έναν Ελληνοϊσραηλινό, τον Σάμπυ Μιωνή, που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και που, κάποια στιγμή, επέλεξε να τα παρατήσει όλα και να επαναπατριστεί σε μια πατρίδα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, ο κραταιός άνδρας του Ισραήλ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια κερδοφόρα επενδυτική εταιρεία, να την πουλήσει σε υψηλότατο αντίτιμο, να μετεγκατασταθεί στο Τελ Αβίβ και να θεωρείται υψηλό στέλεχος των πολιτικών πραγμάτων στη νέα του πατρίδα.

Γόνος οικογένειας με εμβληματική παρουσία στα μέλη της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, ο Σάμπυ Μιωνής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Οι οικογενειακές του ρίζες βρίσκονται κάπου στην Ήπειρο, μεταξύ Ιωαννίνων και Άρτας.

Οι γονείς του, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Έθνους, είναι επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Η γιαγιά του πέρασε από το κολαστήριο του Άουσβιτς και επέζησε – τον Αύγουστο του 2012 μάλιστα είχε γιορτάσει τα 102 της χρόνια.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους Έλληνες Εβραίους που σπούδασαν σε εβραϊκά σχολεία, ο Σάμπυ φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών.

Σε ηλικία 19 ετών ο Μιωνής έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Brandeis των ΗΠΑ, από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που στηρίζονται σε εισφορές Εβραίων παγκοσμίως.

Κατά δήλωσή του, μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε διαχειριστής επενδύσεων της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Donaldson (DLJ). Τελικά, το 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία CMA με τον Άγγελο Μεταξά, γόνο του γνωστού ιδρυτή της ελληνικής μάρκας λικέρ στο τέλος του 19ου αιώνα.

Η εταιρεία του είχε σχέση με τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, τα… γνωστά μας πια hedge funds. Η εταιρεία του έφτασε στο πικ της στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν κατάφερε να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισ. δολαρίων!

Σύμφωνα με πληροφορίες από παλαιότερα δημοσιεύματα, τον Φεβρουάριο του 2006, η εταιρεία εξαγοράστηκε από ελβετική επενδυτική τράπεζα (EFG International). Μόλις 10 μέρες αργότερα ο Σάμπυ Μιωνής μετακόμισε στο Ισραήλ από την Ελβετία. Ήταν 2006. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εξομολογηθεί σε γνωστούς του πως το καθοριστικό γεγονός για να λάβει αυτή την απόφαση του «επαναπατρισμού» στο Τελ Αβίβ ήταν μια σοβαρή ασθένεια που τον χτύπησε.

Σήμερα, ο Σάμπυ Μιωνής μεταξύ άλλων έχει φτιάξει έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, μέσω του οποίου βοηθά παιδιά με προβλήματα υγείας, αλλά και Έλληνες που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν λόγω κρίσης στο Ισραήλ.