Επειδή έχουμε δεχθεί καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με την αίτηση για απασχόληση μέσω του ΟΑΕΔ, προχωρούμε σε έναν οδηγό συμπλήρωσης βήμα-βήμα, καθώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που έχουν απορίες και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΟΑΕΔ διότι τα τηλέφωνα δεν απαντούν.

Στα πεδία αυτά συμπληρώνετε το επώνυμό σας, το όνομά σας και το όνομά του πατέρα σας.

Στο πεδίο αυτό συμπληρώνετε το ΑΦΜ σας ώστε να γίνει η αναζήτηση από τον ΟΑΕΔ του εισοδήματός σας για να σας δοθεί η ανάλογη μοριοδότηση.

Στο πεδίο αυτό συμπληρώνετε το ΑΜΚΑ σας. Σε περίπτωση που δε το θυμάστε μπορείτε να το αναζητήσετε στο διαδίκτυο.

Στο πεδίο αυτό σε περίπτωση που έχετε παιδιά έως 18 ετών (δεν πρέπει να έχουν κλείσει το 18ο έτος στις 20 Νοεμβρίου) θα συμπληρώσετε τον αριθμό των τέκνων.

Προσοχή: Για να λάβετε τα 12 μόρια για κάθε τέκνο θα πρέπει μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου να προσκομίσετε στον ΟΑΕΔ πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Αν δεν το κάνετε δεν θα πάρετε τα μόρια για τα παιδιά.

Συμπληρώνετε το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του συζύγου σας μόνο στην περίπτωση που είναι άνεργος ώστε να λάβετε την αντίστοιχη μοριοδότηση.

Στο σημείο αυτό συμπληρώνεται αν είστε πτυχιούχος ΑΕΙ/ΑΤΕΙ. Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε το πτυχίο σας στον ΟΑΕΔ εκτός αν τελικά δηλώσετε θέση η οποία ανήκει σε κατώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα:

Προσοχή: Οι άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ προσκομίζουν το πτυχίο τους ή τη βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών μόνο αν διεκδικήσουν θέσεις ΔΕ/ΥΕ και εφόσον δεν ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες όπως:

α. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
β. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
γ. Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
δ. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Όσοι λοιπόν δεν ανήκουν στις κατηγορίες αυτές (α,β,γ,δ) υποχρεούνται να υποβάλουν επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου σπουδών τους ή να διαθέτουν σχετική βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους, μόνο στην περίπτωση που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Αν είστε αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας τότε θα κάνε κλικ στο κουτάκι. Προσοχή όσοι είστε άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών προσέρχεστε στον ΟΑΕΔ για να προσκομίσετε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και οποιοδήποτε άλλο παραστατικό όπως οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, πρόσφατο εκκαθαριστικό της εφορίας, διαζευκτήριο, ιδιωτικό συμφωνητικό γονικής μέριμνας, επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής τέκνου από τα οποία προκύπτει ότι είστε αρχηγοί μονογονεϊκής οικογένειας και έχετε τη φροντίδα των προστατευόμενων ατόμων.

Επισημαίνεται ότι η εκπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών συνεπάγεται τον αποκλεισμό από τη διαδικασία επιλογής και τη διαδικασία μοριοδότησης.

Σε περίπτωση που δεν έχετε υποχρέωση υποβολής δήλωσης, θα συμπληρώσετε το κουτάκι.

Στα πεδία αυτά μπορείτε να επιλέξετε μέχρι και 3 φορείς. Για παράδειγμα στην ειδικότητα ΔΕ Διοικητικού μπορεί κάποιος να επιλέξει έναν από τους δεκάδες δήμους. Έστω ότι συμπληρώνει το δήμο Αιγάλεω. Ακολούθως θα επιλέξει την υπηρεσία τοποθέτησης που στο παράδειγμα που παραθέτουμε είναι πάλι δήμος Αιγάλεω.

Προσοχή: Θα πρέπει να συμπληρώσετε και τις υπηρεσίες και να τις δείτε εκτυπωμένες στην αίτηση.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αφού κάνετε κλικ στο πεδίο ότι λάβατε γνώση τα σχετικά με τους όρους. Ακολούθως θα πατήσετε υποβολή και η αίτηση θα καταχωρηθεί. Θα βγει μάλιστα σχετικό μήνυμα και όλα τα στοιχεία που δηλώσατε.

Υπενθυμίζουμε ότι υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν:

1. Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.
2. Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΑΤΕΙ μόνο αν διεκδικούν θέσεις κατώτερης βαθμίδας πχ ΔΕ Διοικητικού.
3. Άνεργοι που έχουν ανήλικα τέκνα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό με 28 ερωτήσεις και απαντήσεις ενώ μπορείτε να απευθυνθείτε και στον ΟΑΕΔ, αν φυσικά καταφέρετε να πιάσετε γραμμή.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος