Να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα για την ασύμμετρη απειλή, που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αντιμετωπίζει στα σύνορα της με την Τουρκία, ζητεί από τους δήμους όλων των χωρών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου με επιστολή που τους απέστειλε.

Ο κ. Παπαστεργίου στην επιστολή του τονίζει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι «και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και αυτά επιχειρούν να παραβιάσουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες μετανάστες με την στήριξη της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καταγγέλλει την Τουρκία ότι «παραβιάζει συστηματικά» τη σχετική συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ και «χρησιμοποιεί δυστυχισμένους κι απελπισμένους ανθρώπους, για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς της στόχους και τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, ασκώντας πίεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Επίσης υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, να υπερασπιστεί τα σύνορα της.

Ο κ. Παπαστεργίου καλεί τους δήμους της Ευρώπης να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας με «κάθε μέσο». Ενημερώνοντας έγκυρα για τα όσα πραγματικά συμβαίνουν τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών τους «αλλά κι ασκώντας κάθε δυνατή πίεση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων» των κυβερνήσεων τους. Για να σταλεί, όπως αναφέρει, ηχηρό μήνυμα «ότι η Ευρώπη δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται κι όταν αυτό συμβαίνει, απαντάμε σε όσους μας απειλούν με την ενότητα και την αλληλεγγύη μας».

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, καλεί την ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση, «να σταθεί στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων», «να διαμορφώσει ένα ισχυρό πολιτικό πλαίσιο σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών» και «μια δέσμη μέτρων και πολιτικών, με σκοπό τη διαχείριση της ροής των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία στην Ευρώπη, την προστασία των συνόρων της Ευρώπης, καθώς και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των μεταναστευτικών πιέσεων».

«Η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, αποδεικνύει την προσήλωσή μας στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δοκιμασία», σημειώνει, καταλήγοντας στην επιστολή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.