Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στον Κεραμεικό, καθώς βρήκαν 30 αρχαιοελληνικές πινακίδες 2.500 ετών με κατάρες.

Επικεφαλής της έρευνας είναι το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και όπως αναφέρει το haaretz.com οι πάνω στις συγκεκριμένες πινακίδες έχουν γραφτεί επικλήσεις στους Θεούς του κάτω κόσμου.

«Το άτομο που έδωσε την εντολή για την κατάρα δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά μόνο ο αποδέκτης», λέει η αρχαιολόγος Jutta Stroszeck.

Οι συγκεκριμένες ταμπέλες εντοπίστηκαν μέσα σε ένα πηγάδι, το οποίο είχε ανακαλυφθεί το 2016 και στο εσωτερικό του βρισκόντουσαν διάφορα αρχαία αντικείμενα, όπως δοχεία, κύπελλα, νομίσματα κ.α.

Der Kerameikos in Athen: eines unserer Projekte! Hier ein Beitrag zu den in einem 2500 Jahre alten Brunnen gefundenen Fluchtäfelchen.

Posted by Deutsches Archäologisches Institut Athen Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο on Monday, February 3, 2020

Αρχικά στην Αθήνα, αυτές οι «μαύρες» επικλήσεις είχαν απορριφθεί με νόμο, ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες, όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, προσλάμβαναν συνήθως «επαγγελματίας, οι οποίοι έγραφαν τις κατάρες.

Έτσι, λοιπόν, τοποθετούσαν τις πινακίδες πάνω σε έναν τάφο και ευελπιστούσαν πως η κατάρα θα μεταφερόταν στον κάτω κόσμο, μέσω της ψυχής του νεκρού.