Ενισχυμένοι θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο σήμερα Τετάρτη 26/06. Το μελτέμι θα φτάνει στα 7 (σχεδόν θυελλώδεις) και τοπικά στα 8 μποφόρ (θυελλώδεις), σύμφωνα με το meteo.gr.

Λόγω των πιθανών προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καλό θα ήταν οι πολίτες να ενημερωθούν σχετικά με την εκτέλεση των δρομολογίων που τους ενδιαφέρουν. Σημειώνεται ότι σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις θα πνέουν πρόσκαιρα οι άνεμοι και στην Αττική, και ως εκ τούτου συνιστάται προσοχή στις εξωτερικές δραστηριότητες.

Στο χάρτη 1 φαίνονται οι περιοχές στις οποίες ο άνεμος αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 μποφόρ

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων ο κίνδυνος δημιουργίας και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών είναι αυξημένος. Ως εκ τούτου συνίσταται η αποφυγή καύσης κλαδιών καθώς και οι εξωτερικές εργασίες με χρήση ηλεκτροκόλλησης κλπ.

Στο χάρτη 2 ο βαθμός επικινδυνότητας  για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών σύμφωνα με τον δείκτη Nesterov, ο οποίος ποσοτικοποιεί την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία, την υγρασία και την βροχή του τελευταίου 24ώρο.

Με ανοικτό γαλάζιο φαίνονται οι περιοχές χαμηλής επικινδυνότητας ενώ με κόκκινο και μωβ οι περιοχές μεγάλης και πολύ μεγάλης επικινδυνότητας αντίστοιχα. Η εκτίμηση επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών γίνεται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Drought and fIre ObServatory and eArly waRning systeM (DISARM), στο οποίο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ο επικεφαλής επιστημονικός φορέας.

Χάρτης 2. Ο βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών την Τετάρτη 26/06 σύμφωνα με το δείκτη Nesterov