Εικόνες καταστροφής παρουσιάζει το υπόγειο του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο το πρωί τις Μεγάλης Πέμπτης παραδόθηκε στις φλόγες.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Λίγο μετά τις 09:00, πυκνοί καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από τον χώρο κινητοποιώντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και μετά από δυόμισι περίπου ώρες, κατάφεραν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραιναν οι πυκνοί καπνοί που έβγαιναν από το υπόγειο του τμήματος Βιολογίας, καθώς στον χώρο υπήρχαν αρκετά έγγραφα που κάηκαν.

Μάλιστα εξαιτίας της φωτιάς διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο κτήριο του βιολογικού με συνέπεια να εγκλωβιστεί στο ασανσέρ μια υποψήφια διδάκτορας, την οποία και απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες.

Η κοπέλα είναι καλά στην υγεία της και μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Όπως μαρτυρά η εικόνα από τον χώρο, έχουν προκληθεί σοβαρές φθορές.

Όπως δήλωσε στο thestival.gr o Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος, «υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση από την Πυροσβεστική η οποία απέτρεψε τα χειρότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Λαόπουλο, στο υπόγειο του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ δεν υπήρχαν φοιτητικά εργαστήρια ή κάποιος άλλος χώρος εκπαίδευσης αλλά κυρίως λειτουργούσε ως αποθήκη παλιού αρχειακού υλικού από γραμματείες.

Όπως είπε, τα αρχεία αυτά τα οποία κάηκαν υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή καθώς έχουν σκαναριστεί.

Ωστόσο, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του Αριστοτελείου εκτιμά πως το κόστος αποκατάστασης των φθορών θα είναι μεγάλο καθώς στο υπόγειο υπήρχαν καλώδια και μετασχηματιστές που καταστράφηκαν από τη φωτιά και τα οποία παρείχαν ρεύμα σε τρία κτήρια του πανεπιστημίου.

«Προσπαθούμε να επανέλθει το ρεύμα στο κτήριο. Αυτή τη στιγμή δεν είναι λειτουργικό», είπε στο thestival.gr ο κ. Λαόπουλος, εκτιμώντας όμως πως το κτήριο θα είναι πλήρως λειτουργικό τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά, μέρα δηλαδή που επιστρέφουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια μετά το Πάσχα.

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως το κτήριο του βιολογικού από το ισόγειο μέχρι και τον τελευταίο όροφο είναι ασφαλές και διευκρίνισε πως από σήμερα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τον καθαρισμό του.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, δεσμεύτηκε με ανακοίνωσή του πως θα αναλάβει όλα τα έξοδα αποκατάστασης των φθορών.

Φως στα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά αναμένεται να ρίξει η προανάκριση που διενεργεί το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

Δείτε βίντεο και περισσότερες φωτογραφίες του thestival.gr από τις φθορές που προκάλεσε η φωτιά στο υπόγειου του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ: