Τι λέει η Αστυνομία για τον τρόπο που έδρασε στο συλλαλητήριο

«Έγινε η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων» - Δείτε το βίντεο


ΕΛΛΑΔΑ
9:27
23/01/2019
Τι λέει η Αστυνομία για τον τρόπο που έδρασε στο συλλαλητήριο
17
loading

Το συλλαλητήριο της Κυριακής 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αμαυρώθηκε από εκτεταμένα επεισόδια, κάνοντας μία από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης να «πνιγεί» από τα χημικά και να μοιάζει με πεδίο πολέμου.

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση για τον τρόπο που έδρασε, θέλοντας με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την αποκατάσταση των όποιων - σε κάθε περίπτωση - ασύμβατων προς τα πραγματικά γεγονότα εκτιμήσεων και αναφορών».

Διαβάστε αναλυτικά τι λέει η Αστυνομία για τον τρόπο δράσης της

Με αφορμή τοποθετήσεις και κριτικές που διατυπώνονται σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αναφορικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εν γένει δραστηριότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το συλλαλητήριο της Κυριακής 20-01-2019 στην Πλατεία Συντάγματος και προς το σκοπό της αποκατάστασης των όποιων - σε κάθε περίπτωση - ασύμβατων προς τα πραγματικά γεγονότα εκτιμήσεων και αναφορών, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

 • Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των μέτρων είχε ως βασικό διττό στόχο αφενός μεν την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου σε συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας, διαφυλάσσοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα, χωρίς όπλα και με ασφάλεια, αφετέρου δε την προστασία των κτιριακών εγκαταστάσεων της Βουλής των Ελλήνων και παρακείμενων δημοσίων κτιρίων, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, από πιθανές έκνομες ενέργειες, καθώς υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες για πρόθεση εισβολής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και σχετικοί χάρτες (https://katohika.gr/stranger-voice/an-gnorizeis-apo-pou-mporoun-na-fygoun-ta-pontikia-tote-echeis-merikes-pithanotites-nikis-akoma/),στους οποίους αποτυπώνονταν οι χώροι και οι είσοδοι του κτιρίου καθώς και σχετικές οδηγίες.
 • Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχτεί στα προβλεπόμενα από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό καίρια σημεία, ενήργησαν δε με ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση, υπό την εποπτεία των επικεφαλής Αξιωματικών και τις οδηγίες και κατευθύνσεις που τους είχαν δοθεί.
 • Η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, με τις αστυνομικές δυνάμεις πάντοτε αμυνόμενες στις συνεχείς, έντονες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίως επικίνδυνες εις βάρος τους επιθέσεις πολυάριθμων ομάδων ατόμων, τα οποία με ενωμένες δυνάμεις και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό, όπως αντιασφυξιογόνες μάσκες, μπουφάν με ειδικά προστατευτικά καθώς και πλήθος επικίνδυνων αντικειμένων, πρόσφορων να επιφέρουν σοβαρές σωματικές ή/και θανατηφόρες βλάβες, όπως κοντάρια, μεταλλικές ράβδους, πέτρες, μάρμαρα, όπλα εκτόξευσης φωτοβολίδων ευθείας βολής, βόμβες μολότοφ, σφενδόνες, λοστούς, κ.λπ., επιχειρούσαν να εισέλθουν στο χώρο του Κοινοβουλίου.
 • Υπό τις συνθήκες αυτές έγινε η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων, αποκλειστικά στους χώρους στους οποίους εκδηλώθηκαν οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και μόνο κατά το χρόνο εκδήλωσής τους, ενώ έλαβε χώρα όταν εξαντλήθηκε οποιαδήποτε δυνατότητα ηπιότερης αποτροπής των έκνομων ενεργειών και πλέον υφίστατο άμεσος κίνδυνος για εισβολή στο χώρο της Βουλής, καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των αστυνομικών (video σε ένα μόνο από τα σημεία που δέχτηκαν δεκάδες επιθέσεις οι αστυνομικές δυνάμεις).
 • Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν σταθερά στις θέσεις τους και η μετακίνησή τους σε χώρους της συνάθροισης πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωσή της και μόνο προς το σκοπό διευκόλυνσης της αποχώρησης των πολιτών, απέτρεψε δε την προφανή πρόθεση και εμφανή οργανωμένη προσπάθεια των εκατοντάδων επιτιθέμενων ατόμων για τη γενίκευση-διασπορά των επεισοδίων και εντέλει τη ματαίωση ή διακοπή του συλλαλητηρίου.
 • Αντιθέτως, η τυχόν παρορμητική ή μη συνετή αντίδραση και η έστω και για λίγα μέτρα μετακίνηση των αστυνομικών δυνάμεων θα είχε ως σφόδρα πιθανό αποτέλεσμα την επέκταση και τη γενίκευση των επεισοδίων στο χώρο των διαδηλωτών, με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνον για την επιτυχή ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, αλλά ενδεχομένως και για τη ζωή συνανθρώπων μας.
 • Επιπρόσθετα, η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, κατά το μέρος που αφορούσε τη διαφύλαξη της τάξης και την αποτροπή τυχόν επεισοδίων λόγω της προγραμματισμένης για την 13.00΄ώρα της ίδιας ημέρας αντιφασιστικής συνάθροισης στα Προπύλαια, υπήρξε απολύτως αποτελεσματική καθώς οι τρεις (3) ισχυροί αστυνομικοί φραγμοί σε επίκαιρα σημεία μεταξύ των δύο (2) εκδηλώσεων, απέκλεισαν την εκατέρωθεν προσέγγιση-διέλευση ατόμων ή ομάδων ατόμων
 • Η υποδειγματική επιχειρησιακή συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την ομαλή πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, με τη διασφάλιση της ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης των συμμετεχόντων τον περιορισμό των επεισοδίων αποκλειστικά στο χώρο των επιθέσεων (ανωφέρειες του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη), και γενικά την αποτελεσματική προστασία των διαδηλωτών, καθώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών στο χώρο του συλλαλητηρίου και ο μικρός αριθμός πολιτών που χρειάστηκαν παροχή ιατρικής βοήθειας αφορούσε περιπτώσεις είτε αναπνευστικών προβλημάτων, είτε τραυματισμών που έλαβαν χώρα σε άλλα σημεία είτε μεμονωμένα απρόκλητα περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος δημοσιογράφων που κάλυπταν το Συλλαλητήριο.
 • Αντιθέτως, από τη βιαιότητα των επιθέσεων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων και την προσπάθεια του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας να υπερασπιστεί με αυταπάρνηση την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών και να προστατεύσει το θεσμικό κύρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. είκοσι οκτώ (28) αστυνομικοί, ενώ σημαντικές ήταν οι φθορές που υπέστησαν ο ατομικός εξοπλισμός και τα δημόσια είδη [καταστροφή ή φθορά μεγάλου αριθμού στολών, 29 κρανών, 42 ασπίδων, 25 περικνημίδων, 24 προσωπίδων, κ.λ.π.]

 • Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τρόπο συνετό και ασφαλή, ώστε να αποφευχθούν γενικευμένες εντάσεις και αυξημένος βαθμός διακινδύνευσης τόσο για το αστυνομικό προσωπικό όσο και για τους ίδιους τους συλληφθέντες, ενώ σε ό,τι αφορά στις διάφορες αιτιάσεις για τη μη πραγματοποίηση προσαγωγών υπενθυμίζεται ότι αυτές πραγματοποιούνται κατά τρόπο στοχευμένο και υπό συγκεκριμένες θεσμικές προϋποθέσεις και όχι κατά τρόπο τυχαίο ή βάσει της αμφίεσης ή των χαρακτηριστικών των πολιτών.
 • Συμπερασματικά η Ελληνική Αστυνομία εκπλήρωσε την αποστολή της κατά τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και επαναδιαβεβαίωσε τη σταθερή της βούληση να υπερασπίζεται με αυταπάρνηση την Πολιτεία, την κοινωνία και τους πολίτες.
 • Στον αντίποδα, η τακτική, ο εξοπλισμός, η οργάνωση, η στόχευση, η βιαιότητα των ενεργειών και η εν γένει συμπεριφορά και δράση των ατόμων που προκάλεσαν τα επεισόδια γεννούν ιδιαίτερο προβληματισμό αναφορικά με τα πραγματικά αίτια και βεβαίως το σκοπό που εξυπηρετούν, δεδομένης της χρησιμοποίησης εθνικού συμβόλου (Ελληνική σημαία με τον ιστό της) ως όπλο επίθεσης σε βάρος αστυνομικών, της βεβήλωσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, και της προσπάθειας κατάλυσης - ουσιαστικά - της Δημοκρατίας, με τη βίαιη είσοδο στη Βουλή των Ελλήνων.

 • Συνοψίζοντας, η Ελληνική Αστυνομία σε κάθε περίπτωση αποδέχεται την κριτική, δεν μπορεί όμως να σιωπά στις περιπτώσεις που η διαστρέβλωση των γεγονότων και οι οποίες σκοπιμότητες αδικούν κατάφωρα το έργο και την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο και δεν επιτρέπουν ούτε καν μια απλή έκφραση συμπάθειας προς τους τραυματισθέντες αστυνομικούς, στους οποίους μόνον η Ηγεσία του Σώματος και οι συνάδελφοί τους έσπευσαν να συμπαρασταθούν στο νοσοκομείο που διακομίσθηκαν και να τους εκφράσουν τη στήριξη και την ευγνωμοσύνη τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar ;;;;;

  Σε κάθε διαδήλωση σε κάθε πορεία τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου....... Βαρέθηκα να ακούω 1.000 αστυνομικοί να μην μπορούν να πιάσουν 10 ταραξίες, Εντάξει καταλαβαίνουμε νοήμον άνθρωποι είμαστε.

 2. avatar Απολύτως αναμενόμενη

  η αριστεροφασιστική τρομοκρατία σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να ΦΙΜΩΣΟΥΝ τη φωνή της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ. Ετοιμαστείτε για τον επόμενο γύρο αριστεροφασίστες Σταλινοτσολιάδες. Σύντομα θα είμαστε πάλι εκεί.

 3. avatar Κιλκίς

  Όλοι όσοι συμμετείχαν στο πάνδημο συλλαλητήριο της Κυριακής, να καταθέσουν αγωγή για αστική ευθύνη κατά του Δημοσίου (άρθρο 105 Εισαγωγικού νόμου Αστικού Κώδικα) στο διοικητικό πρωτοδικείο και να ζητήσουν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο, για την βία που άσκησε η χούντα του τσίπρα δια των οργάνων της Ελληνικής αστυνομίας.
  Να τους ταράξουμε στην νομιμότητα με τα ίδια τους τα όπλα.
  Ληγμένα χημικά ρίχνει η χούντα του τσίπρα;
  Το νομικό οπλοστάσιο της χώρας προβλέπει το 105 ΕισΝΑΚ και αν δεν δικαιωθούμε από τα Ελληνικά δικαστήρια, υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Θα σας διαλύσουμε τα ψεύτικα πλεονάσματα και τους κάλπικους προϋπολογισμούς, χουντιάρηδες τσιπροφασίστες.
  Στο τέλος οι ΕΛΛΗΝΕΣ θα νικήσουμε!!!!!!
  ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!
  ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

 4. avatar uyer

  ΣΤΗΜΕΝΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ,, ΜΕ 17 ΡΙΚΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ , ΕΔΩ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝΕ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΑΝΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΝΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ , ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΔΩ , ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΝ ΟΥΡΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. avatar Πωλούνται πάσης φύσεως αριστερά υλικά από 5ο χέρι σε τιμή ευκαιρίας

  άπλυτοι αναρχοσυριζαιοι με κουκούλες ήταν, όπως και τότε που έβαλαν φωτιά στην Μαρφίν, όπως και τότε που έκαιγαν επί ένα μήνα την Αθήνα.

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Απλυτος ο μπαχαλακιας λαγός και ο ναουσεος ακροδεξιός;;;;

   1. avatar ΡΑΝΚΙΟ

    Εσείς οι ζάμπλουτοι αναρχοάπλυτοι μπαχαλάκηδες αριστεροί που μένετε στην Εκάλη γιατί δεν μας αποκαλύπτεστε;;;;;

 6. avatar 2019

  Κατά βάθος το γουστάρετε τον ψεκασμό και ας έχει παπουδάκια και παιδάκια!!!

 7. avatar Δεν νομίζω

  Ληγμένα βραζιλιάνικα χημικά με το όνομα condor δεν τα λες δακρυγόνα. Μάλλον ασφυξιογόνα τα λες. Περίπατος θα ήταν να τους μαζέψετε όλους σε ένα κλουβί. Σιγά τους πολλούς τρομοκράτες που δεν μπορείτε με μια έφοδο να τους μπαγλαρώσετε! Αν δεν μπορείτε... Δεν κάνετε... Σπίτια σας όλοι...

 8. avatar Φευγάτος ?

  Τα χειμικα αέρια πανε και σε αυτους που πηγαν ειρηνικα
  σε μικρα παιδακια γεροντακια γυναικες και ήταν απαράδεκτο από την αστυνομία. Όταν τους έβλεπαν να περνούν από μπροστά τους με κουκουλες και με ρόπαλα γιατί δεν τους σταματούσαν;; Αρα σκοπος ηταν να χαλάσει η κυβέρνηση και η ΑΣΤΥΝΟΜΊΑ την συγκέντρωση. ΑΥΤΟ ΒΓΕΝΕΙ εκτου απότελεσματος .

 9. avatar ΡΑΝΚΟ

  Αν μαζευόμασταν 10 άπλυτοι του ρουβίκωνα, 10 lgbt, 10 λαθρομετανάστες και 10 ρομά και βάζαμε φωτιά έξω από την Βουλή, με εντολή της κυβέρνησης ΔΕΝ θα γινόταν τίποτα.
  Γιατί εμείς είμαστε τα παιδιά της κυβέρνησης, οι χρυσές εφεδρείες των αγανακτισμένων.
  Δείτε και συγκρίνετε.

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Η πραγματικότητα σε διαψεύδει. Σε άλλες πορείες οι μπάτσοι κάνουν τα χειρότερα στέλνοντας πολλές φορές κόσμο στις εντατικές. Στο τσιρκοσυλλαλητηριο με το γάντι σας συμπερηφερθηκαν ούτε κυνηγητό ούτε τίποτα. Λίγο δακρυγόνο μόνο. Το αστείο είναι ότι δεν αντέχετε λίγο δακρυγόνο και θέλετε να πάρετε και την πόλη

 10. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Τόσα χρόνια κάνουν τα αίσχη με την καταστολή και τώρα μόνο τους πήρε ο πόνος που διαδήλωσαν εθνικια. Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβεται

 11. avatar Μην τσιμπάτε Έλληνες

  Όλες αυτές οι ανακοινώσεις δήθεν από την αστυνομία είναι καλυμμένες ανακοινώσεις από το φασιστικό καθεστώς τσίπρα...

 12. avatar προτεινω

  να βγαλουν ειδικα δακρυγονα για τις φασιστοπορειες με τηλεκατευθυνομενα αερια.

 13. avatar Ploigos

  " «Έγινε η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων» "
  Προσπαθώ αλλά δε μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν ΑΝ ΔΕ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΧΡΗΣΗ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ ??????????

 14. avatar Sotiris

  Αστυνομία !
  Ποιά Αστυνομία, αυτή που έβγαλε για το συλλαλητήριο 60.000 άτομα ?
  Κρίμα αλλά πλέον ........ στα ό,τι νάναι, με την προτροπή να μην υποτιμάνε τους Έλληνες όπως οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει