Η αίτηση για τα αναδρομικά δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους

Εξελίξεις μετά την απόφαση του ΣτΕ


ΕΛΛΑΔΑ
10:40
18/12/2018
Η αίτηση για τα αναδρομικά δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους
8
loading

Άνοιξε ο δρόμος για τη διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως μάλιστα του ύψους του μηνιαίου μισθού τους.

Μετά την απόφαση αυτή, που εκδόθηκε από το ΣΤ’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4093/2012 με τις οποίες καταργήθηκαν από την 1η/1/2013 τα επιδόματα εορτών και αδείας που καταβάλλονται σε όσους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου ελάμβαναν μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το σκεπτικό των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, το ίδιο το Σύνταγμα αλλά και το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ περί Προστασίας της Περιουσίας αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η σημαντική αυτή απόφαση.

Οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/2012, κατά την κρίση του ΣτΕ, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Τα Δώρα αντικατέστησαν τους δυο μισθούς στο Δημόσιο, που με το νόμο 3845 του 2010 περιορίστηκαν σε ετήσιο ποσό 1.000 ευρώ, εκ των οποίων οι υπάλληλοι έπαιρναν 500 ευρώ αντί 13ου μισθού ως Δώρο Χριστουγέννων και 250 ευρώ + 250 ευρώ ως Δώρο Πάσχα και Επίδομα Αδείας, αντίστοιχα, αντί του 14ου μισθού που είχαν πριν από την εφαρμογή των περικοπών.

Το σκεπτικό της απόφασης αφορά την κατάργηση των Δώρων από την 1/1/2013 στους μισθούς, που προβλέφθηκε με το νόμο 4093, έγινε αφού είχε ήδη προηγηθεί η περικοπή τους στα 1.000 ευρώ το 2010 και αφού είχαν ήδη επισυμβεί πρόσθετες μειώσεις σε επιδόματα.

Το κείμενο της αίτησης από την ΑΔΕΔΥ:

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ΑΝΕΡΓΟΣ

  ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΑΜΟΦΑΓΙΔΕΣ.

  1. avatar Φοροφυγάς

   Φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους φοροφυγάδες της παρθένας "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

  2. avatar Άνεργος και στον εγκέφαλο;

   Ότι είσαι αγράμματο γίδι φαίνεται από τον τρόπο σκέψης σου και γραφής, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξεις τα κακώς κείμενα του εγκεφάλου σου!

 2. avatar Petros1967

  Όλα επί 5 και κανονικά από εδώ και περα

 3. avatar Γεια σου ρε

  αντωνακι με τις πολιτικές αλχημείες σου, τέτοιους πολιτικούς η Ελλάδα βγάζει ενα καθε 100 χρονια, μη πω οτι εισαι ο μοναδικός που έβγαλε χαχααααααα

 4. avatar Φευγάτος ?

  Είναι κουτό το κόψιμο δώρου και επιδ.αδειας , αφού τα χρήματα πάλι στη αγορά θα πέσουν, όχι στις τράπεζες της Ελβετίας. 1.3 ΕΚΑΤΟΜ τα δωρα που λείπουν από την ανάπτυξη . ΚΑΙ γι'αυτό τα λουκέτα στην αγορά πέφτουν σύννεφο.

 5. avatar Είμαι πίθηκος ?

  και πιστεύω ότι οι ΒΑΘΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ που κυβέρνησαν και κυβερνούν ακόμη, δεν θα παραβίαζαν ποτέ το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ το οποίο γνωρίζουν απ' έξω και έχουν ΟΡΚΙΣΤΕΙ να ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ για την διασφάλιση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
  Κάποιο οικτρό λάθος κάνουν οι δικαστές. Δεν μπορεί για παράδειγμα, ο συνταγματολόγος κ.Βενιζέλος να έκοβε τα δώρα του κοσμάκη γνωρίζοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο ως μέλος του ΔΗΜΟΜΡΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ έχει ως κορώνα (στο δυσανάλογο με το σώμα), κεφάλι του!
  Το έλεγαν και στην τηλεόραση άλλωστε καθημερινα όλες οι δημοσιογραφικές εκπομπές...."ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ"!

 6. avatar φγσδ

  Μπραβο οι δικαστες, καλυπτουν την παρτυ τους.
  Για τους εκκατομυρια ιδιωτικους υπαλληλους που δουλευουν για ψιχουλα ανασφαλιστοι σε συνθηκες καταπιεσης; Τι μας νοιαζει ε;
  [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει