Black Friday 2018 από τη… Δευτέρα και κάθε μέρα μέχρι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου ξεκίνησαν τα καταστήματα.

Τα μεγάλα καταστήματα ξεκίνησαν ήδη τις εκπτώσεις, και οι δράσεις κορυφώνονται την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Black Friday 2018 είναι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, αλλά αρκετές αλυσίδες ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα τις προσφορές σε χιλιάδες προϊόντα.

H Black Friday είναι μία σημαντική ευκαιρία για τους καταστηματάρχες αλλά και για τους καταναλωτές να κάνουν αγορές σε συμφέρουσες αγορές. Η Black Friday 2018, σηματοδοτεί στην πραγματικότητα και την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Η Συνήγορος του Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας, Αθηνά Κοντογιάννη, με αφορμή και τη φετινή Black Friday, κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν προκειμένου να συγκρίνουν τις τιμές και να είναι βέβαιοι ότι το κέρδος από την προσφορά είναι πραγματικό.

«Τυχόν εξωφρενικές προσφορές των ημερών πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και προγραμματισμό. Οι καταναλωτές, πριν ψωνίσουν, πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς, ήδη πριν ξεκινήσει η Black Friday, ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό.

Η διαδικτυακή αναζήτηση μέσα από τις ιστοσελίδες των καταστημάτων είναι χρήσιμο εργαλείο και διευκολύνει τη σύγκριση και τον εντοπισμό της πραγματικής ευκαιρίας. Υπενθυμίζουμε στους καταναλωτές ότι οι πλασματικές προσφορές συνιστούν παραπλανητική εμπορική πρακτική και απαγορεύονται. Παραπλανητική πρακτική συνιστά, επίσης, η αναγραφή και παρουσίαση υψηλών ποσοστών προσφοράς, τα οποία, ενώ παρουσιάζονται ως γενικά ή ό,τι αφορούν ευρείες κατηγορίες ειδών στην πραγματικότητα, καλύπτουν ελάχιστα προϊόντα-“κράχτες”», τόνισε η Αθηνά Κοντογιάννη.

Όπως επεσήμανε, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες, πρέπει να αναγράφονται η αρχική και η μειωμένη τιμή των προϊόντων που πωλούνται σε προσφορά και, προαιρετικά, το ποσοστό της μείωσης.

«Κατά κανόνα, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα», σημείωσε.

Οι τρεις βασικές συμβουλές για τη Black Friday

Δείτε τις προσφορές αρκετές ημέρες πριν

Η απαραίτητη έρευνα αγοράς ξεκινάει από τις αρχές του μήνα. Ο οργανωμένος καταναλωτής αρχίζει με διαδικτυακές «βόλτες», σημειώνει τιμές για τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν και στήνει μεθοδικά τη λίστα ελέγχοντας τις αλλαγές των τιμών.

Πίστη στο budget

Τις μέρες πριν τη Black Friday 2018 θα υπάρξουν πολλές προσφορές. Μπορεί ο στόχος να είναι ένα κινητό, αλλά είναι εύκολο ο καταναλωτής να βρεθεί και με μία τηλεόραση…

«Κλειδώστε» το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε και μην παρασύρεστε.

Αυξημένες απαιτήσεις

Η Black Friday είναι μία φορά το χρόνο και στο εξωτερικό οι τιμές είναι απίστευτα χαμηλές. Κανονικό ξεπούλημα. Να έχετε τις ίδιες απαιτήσεις και από τα ελληνικά καταστήματα. Σκοπός είναι να αγοράσετε όλα εκείνα που τον υπόλοιπο χρόνο είναι απαγορευτικά.

Για τη Black Friday 2018 τα καταστήματα ρούχων, τα καλλυντικά και τα σούπερ μάρκετ θα διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο.

Ο πήχης των προσδοκιών τόσο από πλευράς καταναλωτών όσο και από πλευράς εμπόρων έχει ανέβει ιδιαίτερα ψηλά.