Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ελέγχων και των διασταυρώσεων που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε φορολογούμενους που μετέφεραν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό για να διαπιστωθεί αν το ύψος των καταθέσεών τους δικαιολογείται από το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία.

Η ΓΓΠΣ κατά τους ελέγχους «πόθεν έσχες» εντόπισε 180 υποθέσεις φορολογουμένων με καταθέσεις το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα των φορολογικών τους δηλώσεων. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις φορολογουμένων που έβγαλαν στο εξωτερικό – οι ίδιοι με συνδικαιούχους- καταθέσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ και 70 εκατ. ευρώ.

Οι υποθέσεις αυτές ήδη στάλθηκαν προς διερεύνηση στο ΣΔΟΕ. Το υπουργείο Οικονομικών ήδη από το 2010 βρίσκεται σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε να δοθούν τα στοιχεία των πολιτών που απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτή την φάση η ΓΓΠΣ εξακολουθεί να πραγματοποιεί διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων εισοδήματος 2011 και των στοιχείων που τις έδωσαν οι τράπεζες για το περυσινό έτος.