Ο Γιώτης Τσαλουχίδης ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Και τα κατάφερε. αγωνιζόταν στην άμυνα και στο κέντρο και τα πρώτα του βήματα τα έκανε με τη φανέλα της Βέροιας το 1985. Εκεί αγωνίστηκε μέχρι το 1987. Κι αυτό γιατί ήταν αρκετές 144 εμφανίσεις και 41 τέρματα με τη φανέλα της, για να πειστούν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ότι ο νεαρός άσος άξιζε τον κόπο να αποκτηθεί από τον θρύλο.

Κι αυτό συνέβη. Την ίδια ακριβώς χρονιά ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής έφτασε στο λιμάνι. Αγωνίστηκε 235 φορές με τους ερυθρόλευκους και σημείωσε 64 γκολ. Έπαιζε στη θέση του αμυντικού χαφ και ενίοτε του κεντρικού αμυντικού. Το παιχνίδι του είχε δυναμισμό, πολύ πάθος, ενώ διακρινόταν και στο ψηλό παιχνίδι, αφού σημείωσε πολλά απ’ τα γκολ του με κεφαλιές. Διετέλεσε και αρχηγός της ομάδας.

Ο Γιώτης Τσαλουχίδης έμεινε στον Ολυμπιακό μέχρι το 1995. Ήταν ίσως τα πιο δύσκολα χρόνια για την ομάδα και τον ίδιο, μιας και ο τίτλος του πρωταθλητή δεν έφτασε ποτέ στο λιμάνι εκείνη την περίοδο. Έτσι, εκείνος κατέκτησε μόνο δύο Κύπελλα (1990-92) με τον Ολυμπιακό, τους δύο μοναδικούς τίτλους της καριέρας του.

Το 1994 έδωσε το «παρών» στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, αφού ήταν μεταξύ των 22 εκλεκτών του ομοσπονδιακού τεχνικού Αλκέτα Παναγούλια. Έπαιξε εναντίον των Αργεντίνων και των Νιγηριανών.

Ένα χρόνο αργότερα άφησε τον Ολυμπιακό και πήγε στον ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα έμεινε ως το 1996 και στη συνέχεια γύρισε στη Βέροια. Με τη φανέλα της πρώτης του ομάδας έκλεισε ο κύκλος του στα γήπεδα, το 1999, μετά από άλλους 92 αγώνες και δύο τέρματα.

Η προσφορά του στην Εθνική Ελλάδος ήταν επίσης αξιοπρόσεκτη. Αγωνίστηκε 76 φορές στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σκοράροντας και 16 γκολ.

Ως προπονητής, εργάστηκε σε Βέροια, Εορδαϊκό, Χανιά, Τρίκαλα, Δόξα Δράμας, Καβάλα. Διετέλεσε και αθλητικός διευθυντής της Βέροιας, ενώ το 2008 ξαναβρέθηκε στον πάγκο της, αφού αντικατέστησε το Γιάννη Ματζουράκη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, όταν αυτή έπαιζε στη SuperLeague.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής όμως και κατ’ επέκταση προπονητής αποφάσισε να αφήσει τα γήπεδα και να ασχοληθεί με την πολιτική καθώς εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Έδωσε την προεκλογική του μάχη και πήρε την απόφαση δεδομένου ότι τον προσέγγισε η πρόεδρος του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη και του έκανε την πρόταση. «Δεν με προβληματίζει το γεγονός ότι θα παίξω σε άλλο τερέν. Πιστεύω στις δυνάμεις και την προσωπικότητα της κυρίας Μποκογιάννη. Αυτή τη στιγμή είναι καλύτερα να μην λέμε πολλά. Τα λόγια και οι πράξεις μετά τις εκλογές. Προτεραιότητά μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τόπου και την καλυτέρευση της ζωής των Ελλήνων», δήλωνε προεκλογικά.

Και σήμερα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως λέει στο newsbeast.gr, ετοιμάζεται να δώσει ξανά την πολιτική του μάχη εάν προκηρυχθούν (όπως φαίνεται τουλάχιστον) εκλογές.

«Το κόμμα ακόμη μπορεί να μπει μέσα στη Βουλή. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει περίπτωση να μείνουμε εκτός αλλά και σε διαφορετική περίπτωση έχει δώσει έναν τίμιο αγώνα. Έχει πει αλήθεια στον ελληνικό λαό και αυτό θα φανεί στην πορεία. Ποιος ήταν πιο ειλικρινής. Αναμφίβολα, ο κόσμος έχει δίκιο στις αποφάσεις που πήρε με δεδομένο αυτά που έχει τραβήξει αλλά και αυτά που θα τραβήξει από εδώ και πέρα γιατί ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά εμείς είχαμε το καθήκον να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό δια στόματος της αρχηγού μας με το όποιο κόστος», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τα δρώμενα στη χώρα μας, φροντίζει να ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι έλληνες πολίτες. Στον ελεύθερό του χρόνο πάντως δεν έχει ξεχάσει το ποδόσφαιρο και φυσικά την αγαπημένη του ομάδα, που δεν είναι άλλη από τον Ολυμπιακό. «Δεν θα μπορούσα να μην είμαι Ολυμπιακός», λέει και συνεχίζει «αυτή η ομάδα και ο Πειραιάς μου έδωσαν πολλές ευκαιρίες».

«Έχω ακαδημίες για παιδιά στη Βέροια, έρχονται αρκετά παιδιά και εκτός αυτού έχω και το πτυχίο του καθηγητή φυσικής αγωγής και προπονητής και γυμναστής με πανεπιστημιακό πτυχίο».

Ο κ. Τσαλουχίδης ξεκαθαρίζει ότι ασχολείται και με την προπόνηση νέων παιδιών, από 8 μέχρι 14 ετών και πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετά ταλέντα αρκεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα τα αξιοποιήσουν κατάλληλα.

«Υπάρχουν αρκετά ταλέντα απλά πρέπει να αξιοποιούνται κατάλληλα και να βρεθούν οι σωστοί άνθρωποι για να το κάνουν. Όταν προπονείς αυτές τις ηλικίες, πρέπει πρώτα απ’ όλα να είσαι παιδαγωγός. Να έχεις πιάσει το σφυγμό του κάθε παιδιού γιατί είναι ευαίσθητα τα περισσότερα σε αυτές τις ηλικίες. Πρέπει να είσαι επιεικής μαζί τους και όχι πολύ αυστηρός», αναφέρει.

Και στέκεται στη δική του εποχή στο ποδόσφαιρο: «Νομίζω τα καλύτερά μου χρόνια ήταν στον Ολυμπιακό παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν. Ο λαός του θρύλου δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο. Και το δέσιμο αυτό με την ομάδα και τον Πειραιά με οδήγησε σ’ αυτή μου την απόφαση να βάλω υποψηφιότητα παρά το γεγονός ότι δεν εξελέγην».

Πάντως, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής αναφέρεται και στην κατάσταση που βιώνει η χώρα, λέγοντας: «Υπάρχει μια αβεβαιότητα. Κάθε μέρα που περνάει είναι ότι χειρότερο για τη χώρα μας. Σεβόμαστε όμως την ψήφο και την αγανάκτηση του κόσμου Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να καταδικάσουμε κάτι γιατί το πιο σημαντικό πράγμα είναι η επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα πρέπει να δείξεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι στράφηκαν στη Χρυσή Αυγή, λόγω αγανάκτησης δηλαδή».

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».