Μέσω διακομιστή στα… Ζωνιανά της Κρήτης εξορμούσαν οι χάκερς που επιτέθηκαν στις αρχές Απριλίου στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με βάση στοιχεία που έλαβε από Εργαστήριο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με στοιχεία αυτά, τα οποία ο κ. Εξαδάκτυλος έλαβε πριν τρεις ημέρες ημέρες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το σύστημα δέχτηκε τις περισσότερες επισκέψεις από το κρητικό χωριό και όχι από την Αθήνα ή κάποια άλλη μεγάλη πόλη.

Ο ίδιος τόνισε ότι το σύστημα παραμένει ευάλωτο σε ηλεκτρονικές εισβολές, με κίνδυνο να υποκλαπούν τα προσωπικά δεδομένα γιατρών και ασφαλισμένων, ενώ σημείωσε ότι ο ΙΣΘ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας ότι το σύστημα δεν είναι ασφαλές.

Σημειώνεται ότι η προσφυγή του Συλλόγου εκδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και οι υπεύθυνοι της ΗΔΙΚΑ ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο ότι το σύστημα είναι ασφαλές, ενώ η δίκη πήρε αναβολή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία , λίγο πριν το Πάσχα διαπιστώθηκε ότι οι χάκερ μπαινόβγαιναν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και όχι μόνο έγραψαν ενάμισι εκατομμύριο συνταγές αλλά και είχαν πρόσβαση στα στοιχεία 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και 60.000 γιατρών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας την κυβερνοεπίθεση την περασμένη εβδομάδα, έκανε λόγο για συμφέροντα που σαμποτάρουν το σύστημα. «Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον τομέα της υγείας προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις. Και ενέργειες όπως οι παραβιάσεις του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που καταγράφηκαν, μαρτυρούν και τα μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν», είχε πει.