Μεγάλη ποσότητα καπνού για ναργιλέ καθώς και αποθηκευτικούς χώρους όπου βρέθηκαν, επίσης, μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχα ποτά «μπόμπες», εντόπισε το ΣΔΟΕ ύστερα σε ελέγχους που διενήργησε από τις 11 έως τις 15 Ιανουαρίου 2018, σε περιοχές του νομού Αττικής.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προέβησαν:

  • Σε κατάσχεση, μετά από έλεγχο σε αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή της Καλλιθέας, καπνού για ναργιλέ συνoλικής ποσότητας 107,5 κιλών (σε συσκευασίες του μισού και του ενός κιλού), καθόσον δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούντες δασμοί, φόροι, κ.λπ. και συνελήφθη το άτομο που βισκόταν στον χώρο. Εκδόθηκε από το Τελωνείο Αθηνών σχετική καταλογιστική πράξη -σε εφαρμογή της ευνοϊκής διάταξης του άρθρου 158§2 ν. 2960/01- με την οποία επιβλήθηκε πολλαπλό τέλος ύψους 51.325,62 ευρώ. Μετά την καταβολή του ανωτέρω ποσού, ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος.
  • Στον εντοπισμό αποθηκευτικού χώρου στον Ασπρόπυργο, όπου υπήρχε μεγάλη ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης, αλκοολούχων ποτών προερχόμενων από τη Βουλγαρία, εξοπλισμός επικόλλησης και αποκόλλησης ετικετών, πλαστές ετικέτες που μοιάζουν με ετικέτες επώνυμων παραγωγών αλκοολούχων ποτών και υπολείμματα αγνώστου ταυτότητας υγρού που προσομοιάζει με μεθανόλη. Στον χώρο εργαζόταν ένας αλλοδαπός και ένας ημεδαπός, οι οποίοι συνελήφθησαν. Επίσης, συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης της αποθήκης και οι οδηγοί δύο φορτηγών, που επέστρεφαν στην αποθήκη μετά την παράδοση εμπορευμάτων που προέρχονταν από τον αποθηκευτικό χώρο.

Συνολικά κατασχέθηκαν 6.900 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, 4.051 φιάλες αλκοολούχων ποτών, η γνησιότητα των οποίων ελέγχεται, 38.400 πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών, 100 λίτρα υγρού που προσομοιάζει με μεθανόλη, εξοπλισμός αποκόλλησης και επικόλλησης ετικετών, δύο φορτηγά οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρίας, ένα ημιφορτηγό και δύο επιβατικά οχήματα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που βρέθηκαν στον αποθηκευτικό χώρο και στα οχήματα προκύπτει η επιπλέον διάθεση 6.500 λίτρων αιθυλικής αλκοόλης, ποσότητα η οποία διέφυγε της κατάσχεσης.

Ελήφθησαν δείγματα αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης, προς εξέταση από τη Χημική Υπηρεσία.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 448.705,64 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για λαθρεμπορία και πλαστογραφία.

Η καταμέτρηση και μεταφορά των κατασχεθέντων ειδών πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή των υπαλλήλων του Τελωνείου Ελευσίνας.

  • Στον εντοπισμό, σε αποθηκευτικό χώρο στις Αχαρνές Αττικής, παράνομου εμφιαλωτηρίου αλκοολούχων ποτών.

Συνολικά κατασχέθηκαν 1.280 λίτρα χύμα βότκα (σε 2 παλετοδεξαμενές), 504 φιάλες αλκοολούχων ποτών (βότκας), η γνησιότητα των οποίων ελέγχεται, 37.900 πλαστές ετικέτες και καπάκια φιαλών γνωστών εταιρειών, 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης (σε πλαστικά δοχεία των 10 λίτρων), τέσσερα μηχανήματα (γεμίσματος, εμφιάλωσης κ.λπ.) και κενές φιάλες γνωστών εταιρειών, κενά δοχεία 10 λίτρων με υπολείμματα αιθυλικής αλκοόλης και υλικά συσκευασίας.

Κλήθηκε η Γ’ Χημική Υπηρεσία, η οποία έλαβε δείγματα από τα αλκοολούχα ποτά και την αιθυλική αλκοόλη για εξέταση.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 69.951,68 ευρώ.

Συνελήφθη ένα άτομο και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από όπου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπιστεί η συνολική ποσότητα αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης που διακινήθηκε από τους ανωτέρω εμπλεκόμενους. Στο πλαίσιο της έρευνας, αναζητούνται και τα πρόσωπα-επιχειρήσεις που παραλάμβαναν και διέθεταν τα επικίνδυνα -για τη δημόσια υγεία- αλκοολούχα ποτά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.