Παρουσιάστηκαν σήμερα οι τελικές προτάσεις που θα εισηγηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας σχετικά με το κυκλοφοριακό. Οι προτάσεις είναι προϊόν όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος Βόλου μιας συστηματικής δουλειάς που είχε ξεκινήσει από τις 16 Φεβρουαρίου του 2011 μέσα από διαβούλευση με φορείς της πόλης, αλλά και τους δημότες, ενώ επίσης στηρίχθηκαν σε εργασία φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και μέσω ερωτηματολογίων από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Βόλου (ΑΝΕΒΟ).
Η Μελέτη αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που προέρχεται από τις δυνάμεις του ίδιου του Δήμου Βόλου, χωρίς να έχει ανατεθεί σε Μελετητές, Μελετητικά Γραφεία κλπ, τα οποία την ίδια εργασία θα την κοστολογούσαν ιδιαίτερα υψηλά.

Στόχος των προτάσεων είναι η περαιτέρω εξειδίκευση μέτρων και ρυθμίσεων στο πλαίσιο των βασικών αρχών της βιώσιμης κινητικότητας. Από τα κυριότερα στοιχεία της πρότασης είναι η αποθάρρυνση της χρήσης των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης και η προώθηση της μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα από τη μία πλευρά τον αποκλεισμό ενός μεγάλου τμήματος του κέντρου του Βόλου στα αυτοκίνητα, την ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, την διευκόλυνση κίνησης των πεζών και των ποδηλάτων, την ανάδειξη του κέντρου της πόλης και από την άλλη την καθιέρωση τριών ζεύγων οδών, α) Κ. Καρτάλη και Ιωλκού, β) Ιάσονος και Δημητριάδος, γ) Α. Γαζή και Γαλλίας, ως οδών διαμπερούς κίνησης των οχημάτων, τα οποία θα διευκολύνονται να εισέρχονται και να εξέρχονται του κέντρου γρήγορα. Έτσι θα διευκολυνθεί η ροή των οχημάτων αφού η κίνηση θα περιοριστεί μόνο στους βασικούς οδικούς άξονες. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί η οδός Αργοναυτών από την αρχή της και μέχρι το ύψος της οδού Κ. Καρτάλη από τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες αφού διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα εντοπίζεται στο σημείο αυτό αφού αποτελεί αφετηρία πολλών λεωφορειακών γραμμών.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Βόλου οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν μια τολμηρή παρέμβαση που θα αλλάξει τα σημερινά δεδομένα, ενώ από την λειτουργία και εφαρμογή των νέων μέτρων θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα από τα οποία αν χρειαστεί και αν κριθούν απαραίτητα θα αποφασιστούν και άλλα μέτρα.