Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, ισόβια στους εμπόρους ηρωίνης

Μ. Παπαϊωάννου: Ο χρήστης είναι ασθενής, όχι εγκληματίας


ΕΛΛΑΔΑ
14:54
07/09/2011
Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, ισόβια στους εμπόρους ηρωίνης
7
loading

Στροφή 180 μοιρών για την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών από εξαρτημένα άτομα φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που πέρασε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και παρουσίασε σήμερα αναλυτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, αλλά και η ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης κρατουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις του νέου νομοσχεδίου, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για να γίνει νόμος του κράτους περνώντας πρώτα από τη Βουλή.

«Ο χρήστης είναι ασθενής, όχι εγκληματίας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης δίνοντας με τον τρόπο αυτό το περίγραμμα του νέου νομοσχεδίου. Ωστόσο για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών επιφυλάσσεται αυστηρότερη ποινική μεταχείριση, που μπορεί να φτάνει μέχρι και την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης. Μεγάλες αλλαγές περιλαμβάνονται στους τρόπους διάγνωσης της εξάρτησης για τη χρήση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που θεωρείται διαβλητό αποδεικτικό μέσο δεν θα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για να κρίνουν τα δικαστήρια αν ένας κατηγορούμενος είναι ή όχι χρήστης ναρκωτικών.

Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν προγράμματα μεθαδόνης και στις φυλακές. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα προς διαβούλευση μέχρι ποια ποσότητα ναρκωτικής ουσίας θα θεωρείται ότι προορίζεται προς ιδίαν χρήση, ώστε ο δράστης να παραμένει ατιμώρητος. Η σκέψη που πρυτανεύει για την ώρα είναι το κρίσιμο αυτό ζήτημα να καθορίζεται κάθε φορά με την απόφαση του δικαστηρίου.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαϊωάννου ο αριθμός θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών κάθε χρόνο στη χώρα μας φτάνει τα 300 άτομα, ενώ το 40% περίπου των κρατούμενων στις φυλακές εκτίουν ποινές που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΔίΚαιοΣ

  Διάβασα \"Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που θεωρείται διαβλητό αποδεικτικό μέσο δεν θα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για να κρίνουν τα δικαστήρια αν ένας κατηγορούμενος είναι ή όχι χρήστης ναρκωτικών.\" Το θέμα είναι ότι υπάρχει δυνατότητα οποισδήποτε βρίσκεται με μια μικρή ποσότητα να εξετάζεται για να βλέπουν αν είναι χρήστης ή μόνο έμπορος; Η\' θα βρίσκουν τον κάθε μικροέμπορο με μικρή ποσότητα και θα τον αφήνουν έτσι επειδή θα έχει αποποινικοποιηθεί;

 2. avatar o ntafy

  ΠΑΠΑΙΩΑΝΟΥ...ΣΕ ΣΥΜΠΑΘΗΣΑ...ΘΕΛΕΙ ΚΑΚΑΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΒΗΜΑ...ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ. ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ...ΜΗΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟ ΚΕΙ ΦΟΒΑΜΑΙ...!!!!

 3. avatar SHKAT

  (κύριε) Παπαιωανου , επειδή λόγω ηλικίας η μνήμη σου δεν σε βοηθά να σου θυμίσω ότι μέχρι το 81 όταν πέθαινε κάποιος από ναρκωτικά , η εφημερίδες ασχολιοντουσαν μια βδομάδα , σήμερα με 300 νεκρούς τον χρόνο από ναρκωτικά , ουδεις ασχολείται , αυτά καταφέρατε εσύ και οι σύντροφοι σου, με την αποποινικοποίηση τον ναρκωτικών , και της προοδευτικές ιδέες σας.

 4. avatar robin

  Γλάστρα πότε θα μπορούμε να έχουμε;

  1. avatar diaforetikos

   Εγώ ήδη ξεπάτωσα δύο γλάστρες , τις γέμισα με φρέσκο χώμα και περιμένω με το ποτιστήρι στο χέρι. Επιτέλους τέλος τα τσιμέντα ζήτω το πράσινο.

   1. avatar robin

    Κύριοι αυτό θα πει πράσινη ανάπτυξη!

 5. avatar nikosgv

  Οταν λέει ισόβια ο \" ποιητής \" τι ακριβώς εννοεί???? τα 15 έτη???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει