Ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο για την Μικρασιατική καταστροφή παρουσιάζει η ΕΡΤ, μέσω των ιστοσελίδων της www.ert-archives.gr και www.ert.gr.

Πρόκειται για μια συλλογή σπάνιου αρχειακού υλικού, με πλάνα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αποσπάσματα ταινίας επικαίρων.

Από την φλεγόμενη πόλη της Σμύρνης, την εκκένωση της Αδριανούπολης και τη φυγή των ελληνικών πληθυσμών, μέχρι το λιμάνι του Πειραιά και τους καταυλισμούς των προσφύγων, ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει το μέγεθος του ξεριζωμού και τα πρόσωπα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Στο ντοκουμέντο περιλαμβάνονται πλάνα από σπίτια στην προκυμαία της Σμύρνης παραδομένα στις φλόγες. Ακόμα, παρουσιάζεται γενική άποψη των ερειπωμένων συνοικιών της πόλης με τους σκελετούς των σπιτιών, καθώς και γενική άποψη της Αδριανούπολης μετά την εκκένωσή της από τον ελληνικό πληθυσμό.

Επιπλέον καταγράφεται η μεταφορά προμηθειών στους εκπατρισμένους, οι πρόχειροι καταυλισμοί με τις χαρακτηριστικές κωνικές σκηνές και τα πλοία με τους πρόσφυγες που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.