Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του αεροσκάφους Μιράζ 2000 που είχε καταπέσει στις 9 Ιουνίου σε θαλάσσια περιοχή στο νοτιοδυτικό άκρο της Σάμου.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ το αεροσκάφος ανελκύθηκε από βάθος εβδομήντα πέντε μέτρων από τη Μοίρα Κινητών Ομάδων της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών (ΠΑΥ).

Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης το 4ο ειδικό τάγμα Εθνοφυλακης, το Ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ το αρματαγωγό ΡΟΔΟΣ και το λιμενικό σώμα καθώς και οι βαθυδύτες Σπυρίδων Κόλλας, Ανδρέας Ανδρικόπουλος και ο Απόστολος Κυπραίος, με το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος του, αφιλοκερδώς.

Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν δύο χειριστές, κατέπεσε στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης όταν παρουσίασε πρόβλημα απώλειας της ισχύος του κινητήρα.

Οι χειριστές το εγκατέλειψαν χρησιμοποιώντας με επιτυχία το σύστημα εκτίναξης ενώ λίγα λεπτά μετά περισυνελέγησαν από ταχύπλοο των ειδικών δυνάμεων.

Τις επόμενες ημέρες το αεροσκάφος θα μεταφερθεί στην αεροπορική βάση της Τανάγρας όπου θα αρχίσουν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν το Mirage 2000 έχει υποστεί δομική παραμόρφωση, αν έχει ρωγμές ή άλλες βλάβες.