Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων πυροπροστασίας του νομού τόσο για την πρόληψη πυρκαγιών όσο και για την αντιμετώπισή τους σε περίπτωση εκδήλωσής τους, ζητά με επείγον έγγραφό της, από τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το έγγραφο απέστειλε ο διοικητής της υπηρεσίας Χ. Μπουραντάς προς την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, που έχει την σχετική αρμοδιότητα, προκειμένου να το κοινοποιήσει στους πέντε δήμους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που έχει αποτυπώσει την κατάσταση που υπάρχει σε όλο το νομό, ζητά από τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν έγκαιρα και άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι περιοχές ευθύνης τους να θωρακιστούν εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου που καθίσταται επικίνδυνη για την εκδήλωση πυρκαγιών. Εξάλλου οι δήμοι είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Επ’ ουδενί ο νομός, που πληρώνει ακριβά κάθε χρόνο τις φωτιές που εκδηλώνονται αφού οι καταστροφές είναι τεράστιες όχι μόνο υλικές αλλά και περιβαλλοντικές πέραν του ότι τα τελευταία χρόνια τις έχει πληρώσει και σε ανθρώπινες ζωές, δεν πρέπει να βρεθεί απροετοίμαστος εν όψει της αντιπυρικής περιόδου που επίσημα ξεκινά την 1η Μαΐου. Κανείς, και ειδικά οι δημοτικές αρχές δεν πρέπει να ξεχάσουν την περσινή μεγάλη πυρκαγιά στην Πρέβελη.

Ο στόχος της Πυροσβεστικής με την αποστολή του εγγράφου είναι να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ολιγωρίας ή αδιαφορίας εκ μέρους των δημοτικών αρχών, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, γι΄ αυτό άλλωστε οι δήμοι καλούνται:

-Να ελέγξουν τα υδροστόμια (πυροσβεστικοί κρουνοί) και να αποκατασταθούν τυχόν βλάβες καθώς και να τοποθετήσουν νέα προκειμένου να είναι επαρκή σε περίπτωση που χρειαστούν.

-Να καθαρίσουν τα αστικά και περιαστικά δάση, με κόψιμο των θάμνων και αποψίλωση.

-Να εντοπίσουν τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους στους οποίους απαιτείται αποψίλωση από ξερά χόρτα ή σκουπίδια και να προβούν έγκαιρα στον καθαρισμό τους.

-Να καθαρίσουν τα πρανή των δρόμων από σκουπίδια ή χόρτα.

Επίσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία προτείνει στους δήμους να επιστρατεύσουν ομάδες πυρασφάλειας που οι ίδιοι θα ορίσουν ώστε να είναι σε επιφυλακή όλη την καλοκαιρινή περίοδο καθώς επίσης να επιστρατεύσουν και γεωργικά οχήματα (όπως τρακτέρ) προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και στη διάθεση κάθε δήμου αν παραστεί ανάγκη.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν διεκπεραιωθεί το αργότερο έως την 1η Ιουνίου οπότε και αρχίζει το πλέον επικίνδυνο διάστημα για την εκδήλωση πυρκαγιών. Τα μέτρα αυτά, εφόσον ληφθούν, ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες εκδήλωσης και φωτιάς, αποτρέπουν την γρήγορη εξάπλωσή της αν εκδηλωθεί αλλά και δρουν επικουρικά στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την κατάσβεσή τους.

Πηγή: rethnea.gr