Βαρύ είναι το κλίμα στη Μεγάλη Μαντίνεια Μεσσηνίας, τον τόπο καταγωγής του 40χρονου επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, που σκοτώθηκε μπροστά στην οικογένειά του στην Καλαμάτα καθώς εκεί σήμερα, Παρασκευή (29/12), τελείται η κηδεία του.

Η πτήση του T-2 Buckeye με χειριστή τον 40χρονο επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που υπηρετούσε επί 23 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και είχε πάνω από 3.000 ώρες πτήσεις, είχε τραγική κατάληξη και ήταν αυτή που στις 27/12 του στέρησε τη ζωή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και όπως μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής (29/12) η εκπομπή του MEGA «Κοινωνία Ώρα Mega» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, η πτώση του αεροσκάφους, εάν δεν οφείλεται σε λάθος του πιλότου, θα οφείλεται σε αποκόλληση του πηδαλίου κλίσης είτε του πτερυγίου.

Μέχρι και χθες, Πέμπτη (28/12), αργά το απόγευμα συνεργεία της Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν έρευνα στο σημείο, προκειμένου να βρουν στοιχεία για τα αίτια του δυστυχήματος.

Πρόκειται για την τελευταία πτήση που θα πραγματοποιούσε ο 40χρονος και μετά θα άλλαζε πτητικό μέσο, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος εκπαιδευτικών αεροσκαφών θα αποσυρθεί. Μάλιστα, η γυναίκα του και τα παιδιά του περίμεναν να ολοκληρωθεί η πτήση, για να φύγουν μαζί διακοπές στην Κρήτη.

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών (Τ2) αποσύρεται από 1/1/24 και στη θέση του μπαίνει το Τ6.

Το χρονικό της τραγωδίας στην Καλαμάτα

Επρόκειτο για μία εκπαιδευτική πτήση καταδίωξης, ωστόσο στο διθέσιο εκπαιδευτικό ο 40χρονος ήταν μόνος του. Κάποια στιγμή, λίγο πριν από την προσγείωση, το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος και χάνεται από τα μάτια των δικών του και των συναδέλφων του.

Η συντριβή σημειώθηκε 900 μέτρα βόρεια της πύλης του αεροδρομίου, κοντά στην περιοχή Άρι στη Μικρομάνη και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 40χρονου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια: ή του ανθρώπινου λάθους ή, επειδή έκανε ελιγμούς καταδίωξης, το αεροσκάφος να πήρε μεγάλη κλίση και να έχασε την ευστάθειά του.