Υλικά

  • ½ κιλό γαύρος φρέσκος
  • ½ κιλό πλιγούρι
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 γρ σταφίδες
  • 125 ml ούζο
  • 150 γρ παντζάρια
  • 100 γρ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2-3 φέτες ξερού κρεμμυδιού
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 2 γρ αλάτι
  • 1 γρ πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα:
  • 2 ντοματίνια
  • 2 ραπανάκια

Εκτέλεση

  1. Φιλετάρετε τον γαύρο, αφαιρώντας τα κεφάλια και τα κόκκαλα. Ξε πλύνετε τον και τοποθετήστε τον σε ένα σκεύος με το σκόρδο, τον χυμό από το 1 λεμόνι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι και 2-3 φέτες κρεμμυδιού. Μαρινάρετε το γαύρο για μία μέρα, μετά είναι έτοιμος για κατανάλωση και μπορεί να διατηρηθεί σε σπορέλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  2. Την επόμενη μέρα βάλτε σε ένα μπολ το πλιγούρι, προσθέστε χλιαρό νερό και αφήστε το έως ότου φουσκώσει. Ανακατέψτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και τις σταφίδες αφού τις έχετε μαρινάρει σε ούζο. Προσθέστε τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
  3. Βράστε τα παντζάρια σε αλατισμένο νερό και ξεφλουδίστε τα, κόψτε τα σύμφωνα με την αρέσκεια σας.
  4. Τέλος τοποθετείστε το πλιγούρι σαν στρώμα, απλώστε από πάνω τον μαριναρισμένο γαύρο, και γαρνίρετε με ντοματίνια και ραπανάκια.