Υλικά

  • 8 ντομάτες ώριμες
  • 200-250γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις πλένουμε εξωτερικά, κόβουμε ένα οριζόντιο κομμάτι από την κάτω πλευρά τους και αδειάζουμε τη σάρκα τους με κουταλάκι. Την σάρκα τους την κρατάμε και την περνάμε από μπλέντερ.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε τις σάρκες από τις ντομάτες (εκτός από 1 φλιτζ. που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα), τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.
  3. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει και προσθέτουμε και τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
  4. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά.
  5. Γεμίζουμε τις ντομάτες (όχι μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι διογκώνεται κατά το ψήσιμο) και τις βάζουμε σε ταψί. Αλατίζουμε από πάνω και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 1 φλιτζ. ντομάτα που κρατήσαμε.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Βάζουμε λίγο νεράκι στο ταψί και το τοποθετούμε στο φούρνο.
  7. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C και ψήνουμε για περίπου 1 ½ ώρα.
  8. Σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα.