Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του κάστανου είναι ότι, είτε βρασμένο είτε ψητό, διατηρεί ουσιαστικά τα ίδια μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Ανά 100 γρ. αποδίδει περίπου 180 θερμίδες, ενώ ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές εδώδιμες ίνες, που φτάνουν τα 8 γρ. Το κάστανο αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6), φολικού οξέος, καθώς και μετάλλων όπως κάλιο, φώσφορος, σίδηρος και ασβέστιο. Παράλληλα, είναι χαμηλό σε λιπαρά σε σύγκριση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, πλούσιο σε ανθεκτικό άμυλο που συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκόζης, δεν περιέχει γλουτένη και αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας.
Υλικά (4 μερίδες)
- 400 γρ. βρασμένα κάστανα
- 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
- 2-3 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτές ροδέλες
- 2/3 κούπας κρέμα καρύδας με χαμηλά λιπαρά
- 2 καρότα, σε λεπτές ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 lt + 300 ml νερό
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και το πράσο.
- Βήμα 2: Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το νερό, τα καρυκεύματα και τα κάστανα και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Βήμα 3: Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, αφήνουμε τη σούπα να πάρει μία βράση και, με τη βοήθεια ραβδομπλέντερ, την πολτοποιούμε μέχρι να γίνει βελουτέ.
- Βήμα 4: Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 262 kcal
- Υδατάνθρακες: 21,6 γρ.
- Πρωτεΐνη: 8,7 γρ.
- Λιπαρά: 7,5 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,4 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI