Η κολοκύθα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φθινοπωρινά υλικά και θεωρείται υπερτροφή χάρη στη μεγάλη της θρεπτική αξία. Το πορτοκαλί χρώμα της οφείλεται στο β-καροτένιο, ένα δυνατό αντιοξειδωτικό που, μαζί με τις πολυφαινόλες και τις φυτικές ίνες που περιέχει, συμβάλλει στην προστασία της όρασης και στην ενίσχυση του οργανισμού. Παράλληλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Ε, C και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο και μαγγάνιο, κάνοντάς την ιδανική για ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή.
Υλικά (6 μερίδες)
- 280 γρ. κολοκύθα στον ατμό (πωλείται σε vacuum, μαγειρεμένη σε αυτή την ποσότητα)
- 2 αβγά
- 3 βασιλικοί χουρμάδες
- 90–100 γρ. μέλι
- 150 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
- 60 γρ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- 50 γρ. αλεύρι βρώμης
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε μεγάλο μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές, σοκολατένιο μείγμα.
- Βήμα 2: Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C: πρώτα 20 λεπτά στις αντιστάσεις και έπειτα 10 λεπτά στον αέρα, στους ίδιους βαθμούς.
- Βήμα 3: Αφήνουμε το brownie να κρυώσει πριν το κόψουμε και το απολαύσουμε.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 268 kcal
- Υδατάνθρακες: 26,8 γρ.
- Πρωτεΐνη: 9,2 γρ.
- Λιπαρά: 8,9 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,3 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI