Τα φύλλα του βλίτου αποτελούν φυσική αποθήκη φυτοθρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και βιταμινών. Παρά την υψηλή διατροφική τους αξία, έχουν ελάχιστες θερμίδες (μόλις 23 ανά 100 γρ.), μηδενική χοληστερόλη και ελάχιστα λιπαρά. Τα φύλλα και οι μίσχοι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, γεγονός που καθιστά αυτό το καλοκαιρινό χόρτο πολύτιμο σύμμαχο σε διατροφικά προγράμματα ελέγχου της χοληστερόλης και διαχείρισης του σωματικού βάρους. Ενδεικτικά, 100 γρ. φρέσκων βλίτων παρέχουν το 29% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (DRI) σιδήρου – ενός ιχνοστοιχείου απαραίτητου για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον κυτταρικό μεταβολισμό. Παράλληλα, τα φρέσκα φύλλα του βλίτου είναι πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς περιέχουν 43,3 mg ανά 100 γρ., ποσοστό που καλύπτει το 70% της ημερήσιας ανάγκης). Η βιταμίνη C, ισχυρό υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προάγει την επούλωση των ιστών.
Υλικά (2 μερίδες)
- ένα πιάτο βρασμένα (και στραγγισμένα από νερό) βλίτα
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 1 κ.γ. πελτέ
- 2 αβγά και 3 ασπράδια
- 1½ κ.σ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. φέτα με λιγότερα λιπαρά (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ και αφήνουμε να βράσουν και να πιουν τα υγρά τους.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε τα βλίτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα αβγά, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με το γούστο μας. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πήξει το αβγό.
- Βήμα 3: Ρίχνουμε τη φέτα (αν θέλουμε να βάλουμε), ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 238 kcal
- Υδατάνθρακες: 3,1 γρ.
- Πρωτεΐνη: 24,6 γρ.
- Λιπαρά: 6,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,1 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI