Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στις διαγνωσμένες τροφικές δυσανεξίες, ενώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν συνειδητά να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους. Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός όσων επιλέγουν διατροφή χωρίς αυγό. Αυτά τα pancakes είναι εντυπωσιακά αφράτα και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κλασικά – ούτε σε γεύση, ούτε σε υφή!

Υλικά (7-8 τεμάχια)

  • 100 γρ. βρόμη, αλεσμένη σε μορφή άλευρου
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο, μουλιασμένο σε 1 κ.σ. νερό για 5-10 λεπτά
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 μπανάνα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπλέντερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τον μουλιασμένο λιναρόσπορο, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη βανίλια.
  • Βήμα 2: Το μείγμα μας είναι αρκετά παχύρρευστο, αλλά δεν έχει ιδανικό σώμα ακόμα, γι’ αυτό σ’ αυτό το σημείο βάζουμε μέσα την μπανάνα και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  • Βήμα 3: Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει ελαφρώς.
  • Βήμα 4: Το pancake μας είναι έτοιμο για γύρισμα όταν δούμε πως δημιουργούνται φουσκάλες· τότε το γυρνάμε από την άλλη πλευρά για να ψηθεί.
  • Βήμα 5: Σερβίρουμε με φρούτα της επιλογής μας· αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγους ξηρούς καρπούς και λίγο επιπλέον μέλι.

Tip: Για όσους αγαπούν τα αλμυρά σνακ, μπορούν να το συνοδεύσουν με κάποιο τυρί.

Διατροφική αξία ανά pancake

  • Ενέργεια: 48 kcal
  • Υδατάνθρακες: 16,2 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 3,7 γρ.
  • Λιπαρά: 5,7 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,9 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI