Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στις διαγνωσμένες τροφικές δυσανεξίες, ενώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν συνειδητά να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους. Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός όσων επιλέγουν διατροφή χωρίς αυγό. Αυτά τα pancakes είναι εντυπωσιακά αφράτα και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κλασικά – ούτε σε γεύση, ούτε σε υφή!
Υλικά (7-8 τεμάχια)
- 100 γρ. βρόμη, αλεσμένη σε μορφή άλευρου
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο, μουλιασμένο σε 1 κ.σ. νερό για 5-10 λεπτά
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 μπανάνα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπλέντερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τον μουλιασμένο λιναρόσπορο, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη βανίλια.
- Βήμα 2: Το μείγμα μας είναι αρκετά παχύρρευστο, αλλά δεν έχει ιδανικό σώμα ακόμα, γι’ αυτό σ’ αυτό το σημείο βάζουμε μέσα την μπανάνα και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
- Βήμα 3: Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει ελαφρώς.
- Βήμα 4: Το pancake μας είναι έτοιμο για γύρισμα όταν δούμε πως δημιουργούνται φουσκάλες· τότε το γυρνάμε από την άλλη πλευρά για να ψηθεί.
- Βήμα 5: Σερβίρουμε με φρούτα της επιλογής μας· αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγους ξηρούς καρπούς και λίγο επιπλέον μέλι.
Tip: Για όσους αγαπούν τα αλμυρά σνακ, μπορούν να το συνοδεύσουν με κάποιο τυρί.
Διατροφική αξία ανά pancake
- Ενέργεια: 48 kcal
- Υδατάνθρακες: 16,2 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,7 γρ.
- Λιπαρά: 5,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,9 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI