Το χούμους είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και θρεπτικά ντιπ της μεσογειακής και μεσανατολικής κουζίνας, με βάση τα ρεβίθια και το ταχίνι. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, αποτελεί ιδανική επιλογή για υγιεινά σνακ και συνοδευτικά. Στη σημερινή συνταγή, δίνουμε μια καπνιστή, πιο βαθιά γεύση στο κλασικό χούμους, χρησιμοποιώντας καρβουδισμένο σουσάμι, που απογειώνει το άρωμα και τη νοστιμιά του.
Υλικά (1 μεγάλο μπολ – περίπου 15-20 κ.σ.)
- 220 γρ. βρασμένα ρεβίθια
- 3 κ.σ. ταχίνι
- 50 ml παγωμένο νερό
- 4-5 παγάκια (απαραίτητα για τέλεια υφή)
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. κύμινο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3½ κ.σ. χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ κ.γ. πιπέρι
- ½ κ.γ. αλάτι
- 3 κ.σ. λευκό καβουρδισμένο σουσάμι (για το σερβίρισμα)
- καπνιστή πάπρικα (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Τοποθετούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από τα παγάκια και τα υλικά του σερβιρίσματος. Προσθέτουμε και τα παγάκια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και να αποκτήσει βελούδινη υφή.
- Βήμα 2: Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι, λεμόνι ή φρέσκο ελαιόλαδο, ανάλογα με τα γούστα μας.
- Βήμα 3: Μεταφέρουμε το χούμους σε μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, ώστε να σταθεροποιηθεί και να «δέσουν» οι γεύσεις.
- Βήμα 4: Πριν από το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι και λίγη καπνιστή πάπρικα.
Πώς καβουρδίζουμε το σουσάμι: Σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λευκό σουσάμι και το ανακατεύουμε συνεχώς για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα και να αρχίσει να βγάζει το άρωμά του.
Διατροφική αξία ανά 1 κ.σ.
- Ενέργεια: 42 kcal
- Υδατάνθρακες: 3,8 γρ.
- Πρωτεΐνη: 4,9 γρ.
- Λιπαρά: 2,2 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,6 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ