Δημοσιεύτηκε σήμερα στο Δουβλίνο το κείμενο νομοσχεδίου, με το οποίο περιγράφεται η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με τις επιταγές του μηχανισμού στήριξης της ιρλανδικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, με συνολικά 85 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «σταθεροποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων» στόχο έχει να επεκταθούν οι κυβερνητικές εξουσίες για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να διευκολυνθεί η αναδιοργάνωση του τομέα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο των Οικονομικών.

Ο μηχανισμός στήριξης δόθηκε στο Δουβλίνο επειδή με την κυβερνητική οικονομική βοήθεια στις τράπεζες, το δημόσιο έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 32% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας. Μεγάλες ιρλανδικές τράπεζες εθνικοποιήθηκαν, για να διασωθούν.

Με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι μία καθορισμένη κατηγορία «επενδυτώ δεν θα πάρει πίσω τα χρήματα που κατέθεσε» σε κάποιες ιρλανδικές τράπεζες, αυτές «που διασώθηκαν με δημόσιο χρήμα».

Οι καταθέσεις αυτές εν προκειμένω θα χαρακτηριστούν «υποταγμένες», δηλαδή σαν αυτές που από τη νομική σκοπιά αποπληρώνονται πραγματικά τελευταίες, χρονικώς, όταν η τράπεζα πτωχεύσει.

Το ίδιο νομοσχέδιο, πάντως, ορίζει ότι «όλα θα κρίνονται κατά περίπτωση».

Με μία διάταξη του νομοσχεδίου, απαγορεύεται στην τράπεζα Anglo-Irish Bank να καταβάλει «μπόνους» 40 εκατ. ευρώ σε στελέχη της.

Άλλες ιρλανδικές τράπεζες, που αφορά το νομοσχέδιο, είναι οι «INBS», «EBS», και «Bank of Ireland». Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο προς συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε το κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει και για το «μνημόνιο» με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.