Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέδειξε τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας σε αυτή την νέα γεωπολιτική συγκυρία μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης Ποσειδώνια 2022, που πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε παρών στην γιορτή της ελληνικής ναυτιλίας η οποία όπως είπε, εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Χαρακτήρισε τη ναυτιλία μας πολύτιμο αιμοδότη του ΑΕΠ και έναν τομέα με 200.000 θέσεις εργασίας.

«Επικαλούμαι» είπε, «αυτούς τους αριθμούς γιατί θεωρώ ότι κρύβουν πίσω τους τη ζωτική σημασία της ναυτιλίας μας αλλά και τον καθοριστικό ρόλο στον εφοδιασμό της ηπείρου μας τις ανάγκες που καλύπτει πάνω από το 60%. Όπως η περιπέτεια των δύο τάνκερ μας αλλά και την ικανότητα της ελληνικής ναυτοσύνης να μπορεί να μετατρέπει κάθε κρίση σε μία νέα ευκαιρία».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η μείωση κατά 90% της εισαγωγής πετρελαίου από την Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό, σημείωσε, θα πλήξει την ρωσική οικονομία και θα στρέψει την Ευρώπη σε άλλες αγορές. 

Τόνισε ακόμα ότι ανοίγει νέα λιμάνια και νέους προορισμούς – και η συγκυρία και η νομιμότητα ζητούν και από τη ναυτιλία να συμμεριστεί την ανάγκη να επιστρέψει η σταθερότητα στην Υφήλιο.

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και αυτό το καταστροφικό μοντέλο των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε πρόσχημα καταπατούν τη διεθνή νομιμότητα. Την ίδια στιγμή καθίσταται κομβική και η σημασία της θάλασσας για τη διακίνηση φυσικού αερίου – δεν εξασφαλίζει μόνο ενεργειακή ασφάλεια αλλά γίνεται και ασπίδα στις παράλογες αυξήσεις των τιμών που εκτροχιάζουν οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αναδεικνύουν την κοινωνική διάσταση της ναυτιλίας», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακή πύλη προς όλη την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο»

Εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης "ΠΟΣΕΙΔΟΝΙΑ"

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι γίνονται ταχύτατες κινήσεις από την χώρα μας για ενεργειακή αυτάρκεια. «Προ μηνός βρεθήκαμε στην Αλεξανδρούπολη στον τερματικό σταθμό. Αυξάνουμε την χωρητικότητα της Ρεβυθούσας ενώ επιταχύνουμε και την ανάπτυξη αγωγών που θα μας διασυνδέσουν με τα Βαλκάνια, ενώ αναπτύσσουμε τα ηλεκτρικά δίκτυα από την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η πατρίδα μας γίνεται ενεργειακή πύλη προς όλη την Ευρώπη και κρίσιμος κόμβος για όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται μέσω της θαλάσσιας οδού.

«Οι πρώτοι που θα το αντιληφθούν θα είναι κερδισμένοι. Σήμερα καλούμαστε να επιστρέψουμε σε μία ναυτιλία η οποία σταδιακά θα γίνει ενεργειακά ουδέτερη. Ναι, έχει σημειωθεί πρόοδος. Ένας πιο πράσινος στόλος δεν αφορά μόνο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά αποτελεί και σημαντική επενδυτική ευκαιρία», πρόσθεσε τονίζοντας πως ο ελληνικός εφοπλισμός κινητοποιείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η συνολική προσπάθεια θα πρέπει να συμπεριλάβει πολλών διαφορετικών τεχνολογικών λύσεων. Θα υπάρξουν εμπόδια και για την υπέρβασή τους έχω δώσει αγώνες και η ελληνική ναυτιλία το γνωρίζει καλά. Στην επιστολή μου προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κάλεσα η ναυτιλία να αποτελέσει ευρωπαϊκή προτεραιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός και μίλησε για μια ιστορική πρόκληση για την ελληνική ναυτιλία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορούμε να κινηθούμε «πρόσω ολοταχώς για την πράσινη ναυτιλία».

Είπε επίσης ότι θα ήταν ίσως εύκολο να τηρήσουμε στάση αναμονής αλλά σημείωσε πως είμαστε κομβικός παίκτης στη ναυτιλία και επιβάλλεται να συμμετάσχουμε για να γράψουμε τους νέους κανόνες. «Η Ευρώπη επιτέλους να αντιληφθεί ότι στα ελληνόκτητα πλοία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο θα συμβάλλει στην στρατηγική της αυτονομία. Πρέπει να γίνει σεβαστό από τη γραφειοκρατία της», επισήμανε σημειώνοντας πως αυτή η μεγάλη στροφή αφορά και την ακτοπλοΐα μας.

«Η πράσινη ακτοπλοΐα θα προστατεύσει τελικά και τη θάλασσά μας και τον αέρα μας»

Εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης "ΠΟΣΕΙΔΟΝΙΑ"

«Η πράσινη ακτοπλοΐα θα προστατεύσει τελικά και τη θάλασσά μας και τον αέρα μας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η χώρα μου γνωρίζει καλά πόσο βοήθησε η ελληνόκτητη ναυτιλία στη διατήρηση της παγκόσμιας αλυσίδας τροφοδοσίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ναυτικούς μας. Αναγνωρίζει το ρόλο που αναλαμβάνει σήμερα απέναντι στην ενεργειακή αναταραχή».

Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι έως στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο ένα σχέδιο για την αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης για την προσέλκυση και άλλων νέων στη θάλασσα για να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική ναυτοσύνη και στις επόμενες γενιές.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι αναβιώνει και ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος.

«Σας ζητώ να εμπιστευτείτε όχι μόνο τους άξιους Έλληνες καπετάνιους και ναυτικούς αλλά και τους Έλληνες ναυπηγούς. Κερδισμένοι θα βγούμε όλοι. Σίγουρα η Ευρώπη μας, το ποντοπόρο εμπόριο, η ακτοπλοΐα, οι τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον», υπογραμμίζοντας πως η ναυτιλία είναι ζωντανό κομμάτι του λαού. «Δεν υπάρχει ακμαία ναυτιλία χωρίς ακμαία κοινωνία. Στο νέο τοπίο κερδισμένη θα είναι η πατρίδα μας η οποία πρώτη ξανά θα υψώσει στα πλοία της τη σημαία της εξέλιξης, του πράσινου εκσυγχρονισμού», τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.