Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε σήμερα ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες της Μόσχας με την Ουκρανία, μια δήλωση που είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές να επεκτείνουν τα κέρδη τους. Πάντως, το ράλι δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει την πορεία των μετοχών προς την πέμπτη συνεχή εβδομάδα απωλειών. Έντονες ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

«Υπήρξαν ορισμένες θετικές αλλαγές, μου λένε οι διαπραγματευτές από τη δική μας πλευρά», είπε ο Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησής του με τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται «πρακτικά σε καθημερινή βάση».

Βλαντιμίρ Πούτιν

Μετά τη δήλωση Πούτιν, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX σημείωσε νωρίτερα άνοδο 2,18% ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 2,96% και ο βρετανικός FTSE κατά 1,75%.

Τα futures στη Wall Street επέκτειναν τα κέρδη τους ενόψει της έναρξης της συνεδρίασης, όπως μετέδωσε το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά τη σημερινή ανάκαμψη, το κλίμα παραμένει εύθραυστο στις αγορές. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σε εβδομαδιαία βάση σημειώνει πτώση 1,1% και οδεύει προς την πέμπτη εβδομάδα απωλειών. Την τελευταία φορά που σημείωσε πτώση για πέντε εβδομάδες στη σειρά ήταν στις αρχές του 2018.

Το ευρώ ανέκαμψε, σε συμφωνία με το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια, καταγράφοντας νωρίτερα άνοδο 0,3% στο 1,1025 δολάριο.

Άνοδος και στην Αθήνα

Έντονες ανοδικές τάσεις καταγράφουν και οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ενισχύονται στον απόηχο της δήλωσης Πούτιν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά προς τα επίπεδα των 830 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφώνεται στις 830,87 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,41%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 836,86 μονάδες (+4,16%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 77,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 3,92%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,53%.

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Eurobank (+10,63%), της Coca Cola HBC (+5.78%), της Πειραιώς (+5,65%) και της Alpah bank (+4,89%).

Άνοδο καταγράφουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+6,88%) και των Τροφίμων (+5,26%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 17.010.310 και 10.522.933 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 17,649 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 13,109 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 102 μετοχές, 20 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Eurobank +10,63% και Βιοκαρπέτ +7,41%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μπήτρος Συμμετοχών -8,47% και Επίλεκτος -4,35%.