Την επιστροφή σε χαμηλότερο χρέος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλιούμελ ο οποίος προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους.

Ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ μπορεί μεν να κατανοεί την θέση ορισμένων ομολόγων του για περισσότερη ευελιξία στους κανόνες του χρέους, ωστόσο όπως εξηγεί η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να εκπέσει σε μία «Ένωση Χρέους», καθώς η δημιουργία χρέους παραμένει επικίνδυνη, ακόμη και με χαμηλά επιτόκια.

Ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αυστριακά ΜΜΕ θεωρείται από τους πλέον έμπιστους του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι επίσης νόμιμο να συζητείται μία προσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά έχει την εντύπωση ότι «χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία θα προτιμούσαν να καταργήσουν τους κανόνες του Μάαστριχτ και αυτό είναι ηθικά και οικονομικά αμφισβητήσιμο».

Κατά την άποψή του, ακόμα κι αν κανένας δεν έχει ακόμη ζητήσει την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, αυτό βρίσκεται πίσω από τη συζήτηση, σημειώνει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Χωρίς να αναφέρει ονόματα, ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ τονίζει πως έλαβε «πολύ θετικά σχόλια από άλλες πρωτεύουσες» σχετικά με την πρωτοβουλία του, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη απαντήσει, αλλά «προωθούμε πολύ τη θέση μας στους Γερμανούς εταίρους μας», αναμένοντας «περισσότερες από τέσσερις ή πέντε» χώρες στην ΄Συμμαχία Ευθύνης΄ χωρών με κοινές πεποιθήσεις δημοσιονομικής πολιτικής».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.