Σε εξέλιξη βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Παρόντες, από ελληνικής πλευράς, είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Από την πλευρά των δανειστών, μετέχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ενώ ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έρθει στην Αθήνα με τη μεσημεριανή πτήση.

Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε τουλάχιστον δύο κύκλους: κατά την α΄ φάση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, με άγνωστο ακόμη το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015) και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Η β΄φάση αναμένεται να αρχίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι περίπου 1.000 εκκρεμότητες που καταγράφει η τρόικα στο Μνημόνιο, αλλά και τα ανοικτά «καυτά» μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά (αναλογιστικές μελέτες για ταμεία, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις), η ολοκλήρωση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι δαπάνες των νοσοκομείων, η «μικρή ΔΕΗ», κλπ.

Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, είναι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα) για δεύτερο συνεχές έτος, η οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, συνηγορεί για φορολογικές αλλαγές προς την κατεύθυνση των ελαφρύνσεων. Σημειώνεται, ότι με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό (η τρόικα το υπολογίζει σε 12 δισ. ευρώ) και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.