Δηλώστε το IBAN στο Τaxisnet για να εισπράξετε τα χρήματα λέει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν κουρεμένα ενοίκια και στα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ανέφερε πως 39.355 ιδιοκτήτες που δικαιούνται στήριξη δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ ενώ το ίδιο πρόβλημα διαπιστώθηκε και με χιλιάδες δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης. «Ήταν 59.000 ευτυχώς τώρα έχουν μειωθεί σε περίπου 35.000» είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιστρετπέα ότι με απόφαση που θα βγει τις επόμενες ημέρες θα μπορούν να υποβάλλουν κατ΄ εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα 5 όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου στοιχεία στην εφαρμογή «τα έσοδα μου» στο “myBusinessSupport» αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για χρηματοδοτική ενίσχυση. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από τη διαδικασία επειδή εκ παραδρομής δεν έκαναν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Επίσης όπως είπε αντιμετωπίζεται ένα ακόμα πρόβλημα, για περίπου 10.000 επιχειρήσεις που άνοιξαν το Σεπτέμβριο αλλά έκλεισαν το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έδειχναν αύξηση τζίρου για τους δύο μήνες άρα αποκλείονταν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Το ίδιο έγινε και για επιχειρήσεις που άνοιξαν το Δεκέμβριο του 2019. Θα υπάρξει ΚΥΑ, ώστε να καλυφθούν αυτές οι 10.000 επιχειρήσεις.

Κάλυψη παγίων εξόδων έως 3 εκατ. ευρώ ευρώ

Σε ότι αφορά το νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων το 2021 αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του εργαλείου της κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

  • Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
  • Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση – για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021 – είναι 3 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.
  • Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Με την προτεινόμενη διάταξη, η Κυβέρνηση προτίθεται να κάνει χρήση της παραπάνω πρόβλεψης του Προσωρινού Πλαισίου για να επεκτείνει περαιτέρω το δίχτυ ασφαλείας που έχει ήδη απλωθεί με τα μέχρι σήμερα μέτρα, για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των κλάδων που έχουν πληγεί σημαντικά από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ήδη στην προ-κοινοποίηση του νέου καθεστώτος – με τη σχετική διάταξη – στην DG Comp, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση, σε συνέχεια των διερευνητικών επαφών που έχουν γίνει ως τώρα.

Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικές παράμετροι του νέου καθεστώτος και θα διαμορφωθούν τα τελικά χαρακτηριστικά που θα δομήσουν τις κανονιστικές πράξεις.