Τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ περιμένει εναγωνίως το οικονομικό επιτελείο το οποίο δεν έχει μεταβάλει την αρχική του πρόβλεψη και βαδίζει με το δεδομένο ότι η ύφεση φέτος δεν θα ξεπεράσει, κατά πολύ τουλάχιστον, το δυσμενές σενάριο για 8%.

Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί δεδομένου ότι η νέα έξαρση του κορονοϊού δεν αποκλείει ακόμη και νέα lockdowns. Η μείωση του ΑΕΠ δεν αναμένεται να είναι από τα χειρότερα νούμερα που θα έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη για το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η  Ελλάδα κινδυνεύει να είναι μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών κατά το τρίτο  τρίμηνο λόγω της μεγάλης έκθεσης στον τουρισμό κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα κρίνει το βάθος της ύφεσης φέτος ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα η οικονομία έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης 2,3%.

Σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα μέτρα  των επόμενων μηνών και του 2021, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 12 και 13  Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατάρτιση του προσχεδίου το νέου προϋπολογισμού ο οποίος εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καθώς λείπουν σημαντικά κομμάτια για να μπορεί να μιλήσει κανείς για βασικές παραδοχές, στόχους και προβλέψεις.

Στον νέο προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο θέλει να ενσωματώσει νέες  παρεμβάσεις για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται  από την κρίση της πανδημίας που συνοδεύονται με προσωρινές αλλά και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.  Μείζον ζήτημα αποτελούν οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν για το επόμενο έτος καθώς θα καθορίσουν και τα μέτρα που θα ληφθούν  για την στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εκτιμήσει ότι και το 2021 θα υπάρχει δημοσιονομική χαλάρωση κάτι που  αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11-12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Μια από τις πολλές αβεβαιότητες που δυσκολεύουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.  Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα πρώτα έσοδα θα εισρεύσουν στην χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 τα οποία υπολογίζουν σε 2 δισ. ευρώ, όσο είναι το 10% της προβλεπόμενης προκαταβολής από τις δωρεάν επιχορηγήσεις του Ταμείου.

Δεν είναι βέβαιο αν και πώς θα μπορέσουν να εγγραφούν τα κονδύλια αυτά στον προϋπολογισμό του 2021, αν και σίγουρα θα δώσουν μια ανάσα, εν μέρει μάλιστα αναδρομική, καθώς θα μπορούν να διατεθούν για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο φέτος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.