Στην υποβάθμιση της οικονομίας της Τουρκίας προχώρησε ο οίκος Fitch, παρά το… σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία αξιολόγησης επιβεβαίωσε το πιστωτική αξιοπιστία της Τουρκίας στο BB-, τρία επίπεδα κάτω από το επενδυτικό επίπεδο. Αυτό είναι το ίδιο με τη Βραζιλία, την Ιορδανία και την Αρμενία.

«Υπήρξαν μεγάλες παρεμβάσεις νομίσματος για την υπεράσπιση της λίρας», δήλωσε οίκος αξιολόγησης σε δήλωση του.

Ο Fitch ανέφερε επίσης τη μείωση των πραγματικών επιτοκίων για την αλλαγή των προοπτικών της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, ενώ χαλαρώνει τα μέτρα που πλημμύρισαν την αγορά με δανεισμό. Επίσης, άφησε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό, επιλέγοντας αντί να περιορίσει άμεσα τη ρευστότητα, στηρίχτηκε σε ανορθόδοξες και μη αποτελεσματικές μεθόδους για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η οικονομία των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί 4% φέτος, σύμφωνα με έρευνα 23 οικονομολόγων του Bloomberg που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, ο Fitch δήλωσε ότι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων προστέθηκε στην ασθενή αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής, ενώ τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια αύξησαν τους κινδύνους περαιτέρω εξωτερικών πιέσεων. Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν στα 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Αυγούστου από 81,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.