Ο κορονοϊός έριξε κατακόρυφα τον τουρισμό στην Ελλάδα το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου

Τον πέμπτο μήνα του έτους οι αφίξεις κατέγραψαν πτώση κατά 97,7%


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:32
21/07/2020
Ο κορονοϊός έριξε κατακόρυφα τον τουρισμό στην Ελλάδα το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου
3
loading

Εφιαλτικό ήταν για τον τουρισμό στην Ελλάδα το Ιανουαρίου - Μαΐου, καθώς οι εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 78,5%, διότι οι αφίξεις των τουριστών εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν μειωμένες κατά 63,8%.

Μόνον τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τουριστικές αφίξεις κατέγραψαν πτώση κατά 97,7% και τα τουριστικά έσοδα κατά 99,2%.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξηθεί κατά 706 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πεντάμηνο του 2019 και να διαμορφωθεί στα 5,6 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τις εξαγωγές. Οι εξελίξεις των εξαγωγών και εισαγωγών αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων αντίστοιχα. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,1% σε τρέχουσες τιμές (3,6% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,6% (11,1% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά το ήμισυ, λόγω της επιδείνωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως του ταξιδιωτικού. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 63,8% και 78,5% αντίστοιχα. Όσον αφορά το ισοζύγιο μεταφορών, το πλεόνασμά του περιορίστηκε κατά 20,4%.

Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 14,7 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Η μείωση των υποχρεώσεών τους έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 7,4 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Από το κακό στο χειρότερο

    Τι άλλο κακό θα μας βρει με την κυβέρνηση της ΝΔ.

  2. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

    Μπα ο Θεοχάρης έλεγε αλλα ε.. Χιλιάδες επιταγές στον αέρα... Φτωχοποηση.. Και ελέω κοροδοιου.. Στήστε και το θεατράκι με τα καράβια να αμφισβήτησε τε την λωζανη.. Δουλοπρεπεια... Σηκώνει η σαιζόν ένα επεισόδιο ε? Να κρυφτούν οι πάντες μασωνοι από πίσω..

  3. avatar ΧΧΧ

    Τρομερό νέο , φοβερή αποκλειστικότητα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει