Συνολικό ύψος 1,7 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει το πρόστιμο που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ομάδα κορυφαίων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών.

Το πρόστιμο αφορά, όπως δήλωσε στο Ρόιτερ πηγή που έχει γνώση του θέματος, τη χειραγώγηση επιτοκίων αναφοράς, όπως το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου (Libor).

Οι τράπεζες, στις οποίες θα επιβληθεί το πρόστιμο, είναι η Citigroup, η Deutsche Bank, η Royal Bank of Scotland, JPMorgan, η Barclays και η Societe Generale, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.

«Το συνολικό πρόστιμο ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Εάν το ποσό του προστίμου δεν μεταβληθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή για καταστρατήγηση του ανταγωνισμού που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κατηγορία για τη χειραγώγηση επιτοκίων αφορά, εκτός από το Libor, το διατραπεζικό επιτόκιο του Τόκιο και τα αντίστοιχα επιτόκια της Ευρωζώνης.

Τα επιτόκια αυτά χρησιμοποιούνται ως βάση για την τιμολόγηση ενός μεγάλου φάσματος στοιχείων ενεργητικού αξίας εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, από στεγαστικά δάνεια έως παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.