Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δεκαετία στασιμότητας εκτός και αν προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα έπρεπε να πάρει μαθήματα από την εμπειρία της Ιαπωνίας, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, υπογραμμίζοντας τις κινήσεις που κάνει η Ιωπανία για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Στην τελευταία του ομιλία ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά και πριν αναλάβει διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας την 1η Ιουλίου, ο Κάρνεϊ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση χειροτερεύει λόγω της αυστηρής λιτότητας, της χαμηλής εμπιστοσύνης και των στενών πιστωτικών καταστάσεων.

Ο κ. Κάρνεϊ μίλησε για μεγάλες προκλήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα και τόνισε ότι απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δεκαετία στασιμότητας.

Κάλεσε τους ευρωπαίους να πάρουν μαθήματα από την ιαπωνική εμπειρία, καθώς στην ασιατική χώρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση από τότε που ελήφθησαν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας.