Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων στην Ε.Ε.

«Η χώρα επιστρέφει στις αγορές»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:56
28/01/2019
Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων στην Ε.Ε.
3
loading

«Η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων (ΝPLs) στην ΕΕ. Πάνω από το 40% των δανείων στην Ελλάδα είναι μη εξυπηρετούμενα, έναντι 3,4% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ και 10% στην Ιταλία. Επομένως η διαφορά είναι τεράστια. Τα κόκκινα δάνεια είναι το "τρωτό" σημείο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, άρα και πιθανή πηγή αστάθειας που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του και τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Είναι λοιπόν ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αυτό τόνισε μιλώντας Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη» και βλέπει «πρόοδο» σε όλους τους τομείς πολιτικής», τονίζοντας ωστόσο ότι «σε κάποιους χρειάζεται ακόμα να γίνει δουλειά. Για παράδειγμα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) αναμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες».

«Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Αναμένουμε προτάσεις από την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα την εβδομάδα που μας πέρασε μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα, για να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες οι οποίες σχεδιάζονται από την ελληνική κυβέρνηση και από την Τράπεζα της Ελλάδος» είπε.

Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει μείνει εκτός αγορών εννέα χρόνια και η επιστροφή σε αυτές είναι μια «λεπτή άσκηση» που δεν αφήνει περιθώρια ούτε για «ελιγμούς», ούτε για «λάθη».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής «είναι σαφής η τάση ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Άλλωστε η χώρα έχει λάβει ένα σημαντικό απόθεμα ρευστότητας για να μπορέσει να επιστρέψει σταδιακά κι ούτε έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες να καλύψει, στην άμεση μεταμνημονιακή περίοδο».

Όσο για τις επιπτώσεις του Brexit στην παγκόσμια οικονομία είπε:

«Ένα είναι σίγουρο. Θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στην οικονομία. Όταν διακόπτεις δεκαετίες οικονομικής ενσωμάτωσης, όπως συμβαίνει με το Brexit, αυτό γίνεται. Σαφώς και ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πιο προβληματικό από ένα Brexit με συμφωνία. Ταυτόχρονα όμως δεν βλέπουμε μεγάλη επίπτωση στην οικονομία της ευρωζώνης και της ΕΕ. Αναμένουμε μεγέθυνση της οικονομίας στην ΕΕ κατά 2%. Βλέπουμε όμως να επηρεάζεται πιο έντονα το Η.Β. Σήμερα η οικονομία του Η.Β. είναι η πιο αργά αναπτυσσόμενη στην ΕΕ, μαζί με αυτή της Ιταλίας. Αυτό οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Χρήστος1983

  Δεν υπάρχουν κόκκινα δάνεια. Ή δεν έπρεπε να υπάρχουν. Έχουμε δανειστεί καμιά 200αριά και βάλε δις και τα έχουμε δώσει στις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ τράπεζες, δε φτάναν αυτά για να καλύψουν τα κόκκινα δάνεια; Στα πρώτα χρόνια του μνημονίου μας λέγανε πως τα κόκκινα δάνεια ήταν γύρω στα 70-100 δις. Είτε τότε λέγανε ψέμματα και είχαν δανείσει κανά τρις είτε τώρα λένε ψέμματα κι ενώ ο πολίτης μάτωσε και μια ολόκληρη γενιά καταστράφηκε για να στηρίξει ιδιωτικές επιχειρήσεις που τα κέρδη τους πήγαν σε μια χούφτα τσέπες, τώρα θέλουν κι από τη μύγα ξύγκι να βγάλουν...

  Βρίσκουν και τα κάνουν γιατί έχουν πέσει σε ένα λαό ηλιθίων και το ξέρουν. Εδώ πέρα ολόκληρη Μακεδονία ξεπούλησαν και δε κουνήθηκε φύλλο.

 2. avatar Γ. Στας

  Έπρεπε πριν δυο τρία χρόνια να λάβουν μέτρα οι κύριοι τραπεζικοί διευθυντές για τα κόκκινα δάνεια.
  Φρενάρουν την ανάπτυξη και την οικονομία όλης της χώρας.
  Τα δώσανε εκεί που δεν έπρεπε για να πάρουν τις μίζες τους και τώρα φρένο και μαχαίρι να εγκρίνουν δάνεια σε μικροεπιχειρήσεις που έχουν ανάγκη για να σηκώσουν κεφάλι και να ανασάνουν.
  Ο κύριος Στουρνάρας δεν έχει λύση του προβλήματος.

 3. avatar Πρώτη φορά Αριστερά

  Δεν πειράζει θα τα πληρώσουν οι συριζαίοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει