Είκοσι χρόνια η Ελλάδα στο ευρώ

Τι έφερε στη χώρα μας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:04
01/01/2019
Είκοσι χρόνια η Ελλάδα στο ευρώ
23
loading

Είκοσι χρόνια κλείνουν σήμερα από την ημέρα που το ευρώ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του, αρχικά μόνο με λογιστική μορφή στις συναλλαγές, ως το νέο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η 1η Ιανουαρίου 1999 σηματοδότησε την απαρχή της Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, η οποία είχε κριθεί απαραίτητη για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς και την μεγιστοποίηση των ωφελειών που προέκυπταν από αυτήν. Ταυτοχρόνως οι θιασώτες της Νομισματικής Ένωσης υποστήριζαν ότι η δημιουργία της θα συνέβαλλε στην ταχύτερη σύγκλιση των οικονομιών της Ευρώπης, στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και εν τέλει στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς τόσο στο εσωτερικό του από το διαρκώς αυξανόμενο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα, όσο και στο εξωτερικό με την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Τα οφέλη από τη δημιουργία του ευρώ, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα μέτωπα της συναλλαγματικής σταθερότητας, της σταθερότητας των τιμών και της οικονομικής ανάπτυξης, δεν επιμερίστηκαν ισομερώς σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενώ κάποια από αυτά, όπως η Ελλάδα, δεν κατάφεραν τελικώς να συγκλίνουν τις οικονομίες τους. Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων το 2017 έχει υποχωρήσει στα 17.386 ευρώ από τα 18.205 ευρώ που ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2001, τη χρονιά δηλαδή που η χώρα μας εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.

Για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που μετείχαν στην ιδρυτική ομάδα των κρατών του ευρώ η «περιπέτεια» του κοινού νομίσματος είχε ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα. Στις 31 Δεκεμβρίου 1998, είχαν «κλειδώσει» αμετάκλητα οι ισοτιμίες μεταξύ του ευρώ και των νομισμάτων των συμμετεχόντων κρατών μελών.

Έτσι την 1η Ιανουαρίου 1999 έγινε η εισαγωγή του ευρώ. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε το λεγόμενο ευρωσύστημα το οποίο αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης. Η ευθύνη για τη χάραξη της Νομισματικής Πολιτικής εκχωρήθηκε στην ΕΚΤ. Αυτή ήταν και η αρχή μιας μεταβατικής περιόδου που θα διαρκούσε τρία χρόνια και θα τελείωνε με την εισαγωγή χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ και την απόσυρση των εθνικών χαρτονομισμάτων και κερμάτων.

Η έλευση του ευρώ σηματοδότησε και το τέλος της «μονοκρατορίας» του γερμανικού μάρκου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό επηρέαζε μέχρι τότε τις ισοτιμίες των ασθενέστερων εθνικών νομισμάτων της Ευρώπης πιέζοντας τα σε αλλεπάλληλες υποτιμήσεις. Έτσι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μπορεί να απεμπόλησαν το δικαίωμα άσκησης της νομισματικής πολιτικής, το οποίο εκχωρήθηκε στην ΕΚΤ, απέκτησαν όμως το δικαίωμα να μετέχουν στη διαμόρφωση της μέσα από τη συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο της νέας Κεντρικής Τράπεζας.

Για την Ελλάδα η ώρα του ευρώ σήμανε το 2000, οπότε το Συμβούλιο απεφάνθη ότι χώρα πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος. Έτσι η χώρα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2001.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Santa Maria da Feira στις 19 Ιουνίου για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ την 01/01/2001 αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία της χώρας, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μακρόχρονης πορείας ονομαστικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την επίτευξη της πολυπόθητης πραγματικής σύγκλισης με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιανουαρίου του 2002, το ευρώ έκανε την εμφάνιση του σε φυσική μορφή με κέρματα και τραπεζογραμμάτια. Έως τις 3 Ιανουαρίου 2002, το 96% όλων των αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) στη ζώνη του ευρώ έδιναν χαρτονομίσματα ευρώ.

Και μέσα σε μία εβδομάδα από την εισαγωγή του, περισσότερες από τις μισές συναλλαγές μετρητών πραγματοποιούνταν σε ευρώ.

Η αλλαγή νομίσματος ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες. Τα εθνικά χαρτονομίσματα και κέρματα έπαψαν να αποτελούν νόμιμο χρήμα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2002 το αργότερο, και νωρίτερα σε μερικά κράτη μέλη.

Η πορεία του ευρώ στη διάρκεια της εικοσαετίας δεν ήταν ευθύγραμμη. Η ευρωζώνη στη διάρκεια αυτών των χρόνων αυτών -κυρίως στην πρώτη δεκαετία- κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι ενδεικτικό ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης από την μείωση του 0,4% που εμφάνισε το 1995 κατόρθωσε να αυξηθεί με ρυθμό 4% το 2000. Στο δεύτερο όμως μισό της δεκαετίας βίωσε τη χειρότερη χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση από το 1930, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται μονό στη διάρκεια μίας χρόνιας, το 2009, κατά 4,34%.

Ταυτοχρόνως, ο συνδυασμός της ενιαίας αγοράς με το ένα κοινό νόμισμα έδωσαν σημαντική ώθηση στο ενδοκοινοτικό εμπόριο το οποίο από 13% του ΑΕΠ το 1992 έφθασε στο 20% σήμερα.

Βέβαια το εγχείρημα της νομισματικής ένωσης, και το αίσθημα της σταθερότητας που εδραιώνεται από αυτή την μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι ικανό από μόνο του να οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε ικανοποιητικό επίπεδο απασχόλησης.

Επιπροσθέτως η εμπειρία της ένωσης τόσο της Ιταλίας όσο και της Γερμανίας τον 19ο αιώνα κατέδειξαν ότι το ιστορικό προηγούμενο του ανοίγματος των αγορών και η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου δεν αποφέρει μία δίκαιη κατανομή των κερδών μεταξύ των διαφορετικών γεωγραφικών περιφερειών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε πρόσφατη ομιλία του παραδέχθηκε ότι ενώ ορισμένες χώρες, όπως αυτές της Βαλτικής, η Μάλτα και η Σλοβακία, κατόρθωσαν να περιορίσουν το χάσμα που τους χώριζε με την ΕΕ (η διαφορά μεταξύ του κατά κεφαλήν εισοδήματος των χωρών αυτών και του μέσου όρου της ΕΕ έχει μειωθεί κατά το 1/3 από το 1999 μέχρι σήμερα), άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία μετά την ένταξη τους απέτυχαν να γεφυρώσουν αποτελεσματικά την απόσταση που τις χώριζε εξ αρχής από τα πιο ανεπτυγμένα κράτη μέλη.

Το γεγονός αυτό άλλωστε αντανακλάται στη δυσαρέσκεια των πολιτών, όπως αυτή αποτυπώνεται στο Ευρωβαρέμετρο, οι οποίοι θεωρούν ότι η ζωή τους έχει επιδεινωθεί μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της έρευνας αυτής που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό των Ελλήνων που εμφανιζόταν επαρκώς ικανοποιημένο (fairly satisfied) από 52,65% το 1999 υποχώρησε στο 42% το 2018.

Αντιθέτως το ποσοστό που δήλωναν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι έφθασε φέτος στο 17,18% από 6,79% αντιστοίχως. Η Ελλάδα, η οποία επλήγη περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες της ΕΕ από την κρίση είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ όπου καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας μετά την έναρξη στο ευρώ.

Οι Έλληνες 20 χρόνια μετά την έλευση του ευρώ δεν είναι μόνο πιο φτωχοί, συγκρίνοντας το κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά και από τους πλέον υπερχρεωμένους πολίτες στη ζώνη του ευρώ.

Την αποκλίνουσα εικόνα της ελληνικής οικονομίας, συμπληρώνει το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Το χρέος των νοικοκυριών υπερτριπλασιάστηκε καθώς από το 37,5% του διαθέσιμου εισοδήματος το 2001 (σύμφωνα με τα στοιχειά του ΟΟΣΑ) ξεπέρασε το 114% το 2017. Αν στις οφειλές των νοικοκυριών προστεθούν και αυτές των επιχειρήσεων τότε το χρέος των ιδιωτών αγγίζει πλέον το 137% της οικονομικής δραστηριότητας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar giannis χ5χ

  οσο η ελλαδα παραμενει σ αυτό το νομισμα και δεν φυγει το συντομοτερο θα κατρακυλάμε ολο και περισσσοτερο στην φτωχια και στην μισερια .καλα στραβομαρα εχετε ολοι και δεν το βλέπετε? ακομα και ένα μικρο παιδι αντιλαμβάνεται ότι αυτή η ιστορια δεν οδηγει πουθενα.

  1. avatar Ναι αμε…

   ...δίκιο έχει ο Gianni’s x5x!! Να βγούμε από το ευρώ κ να μπούμε στις δραχμές... έτσι ως δια μαγείας θα σβηστεί το χρέος, θα αυξηθούν οι μισθοί, θα ανοιξουν δουλειές για όλους, θα αυξηθούν οι συντάξεις, θα βελτιωθεί η περίθαλψη, θα βελτιωθούν οι δημόσιοι στην εργασία τους, το δημόσιο θα προσλάβει όλους τους εκπαιδευτικούς... θα σταματήσουν να κλέβουν, θα.. θα.. θα.. θα.. θα... γιατί η δραχμή είναι τόσο ισχυρό νόμισμα και γιατί είμαστε ωραίοι!! Ναι τελικά όντως...το ευρώ φταίει για όλα!!!

  2. avatar Ellraiser

   Αστους ειναι οι ανθρωποι του τωρα οταν γερασουν θα κλαινε και θα μαζευουν απο τα σκουπιδια αλλα θα ειναι αργα.

 2. avatar Φωτεινούλα

  Εύχομαι άλλα 40. Το καλό με το Ευρώ είναι πως έδειξε ποιοί είναι οι Ευρωπαίοι και ποιοί οι τριτικοσμικοί, ανατολίτες και σκοταδιστές που κρατάνε τη χώρα πίσω. Πολλές ευχές σε όλους τους καλόψυχους Έλληνες!

 3. avatar Τα δυο κακα

  Κατα την ταπεινη μου αποψη δυο ηταν τα κακα που επηρεασαν αρνητικοτατα το βιοτικο επιπεδο των Ελληνων.
  Το πρωτο ηταν η ισοτιμια την οποια δεχθηκε αυτο το ανθρωπακι ο Σημιτης.Ηταν εντονες τοτε οι αντιδρασεις οταν εγραφετο οτι η ισοτιμια επρεπε να καθορισθει στο μισο.Δλδ οχι στα 340,75 δρχμ ανα ευρω αλλα στις 170 περιπου δρχμ.Ετσι αν επαιρνες μισθο 345 χιλ δρχ πηρες 1000 ευρω ενω με ισοτιμια 170 θα επαιρνες 2000 ευρω.Μας εσφαξε ολους ο ανθρωπος αυτος με την αποδοχη αυτης της κακιας ισοτιμιας.
  Το δευτερο ηταν οτι δεν επεβαλε αυστηρο ελεγχο στην αγορα.Π.χ για ενα σουβλακι σκετο σε καλαμακι πληρωναμε 180 δρχμ και την αλλη μερα οι ανεξελεγκτοι εμποροι το ανεβασαν (σε μια μερα) στο 1,5 ευρω δλδ στις 510 δρχμ.Ομοιως μπυρα στο χωριο απο 150 δρχμ στο1,5 ευρω.
  Εξαιρω οτι μεσα σ αυτο το μπαχαλο τα αρπαξαν και τα κομματικα πιρανχας που κατακλεψαν το δημοσιο χρημα.Η δραχμη αλλα και το ευρω ησαν μια χαρα νομισματα.Οι Ελληνες τα σπιτια
  τα εφτιαξαν με δραχμη και χωρις πολλα δανεια.Τωρα τι λεει μια μεριδα δυστυχως και του λαου υποστηρικτων των κλεπτων ,ουτε καν τα ακουω.Μιλαμε γι αυτους που εγλυφαν τα αποφαγια των δεινοσαυρων.

  1. avatar ΑδιαφοροςΟ

   σωστότατος....εδώ μέσα και γενικά στο ίντερνετ κυκλοφορούν αρκετά τέτοια θλιβερά ατομα

 4. avatar ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

  Για πάντα ΕΥΡΩ!!!

 5. avatar Γεροτσολιας

  Χωρις το εωρο δεν θα ειχαμε τους Τσιπροκαμμενους, θα ειχαμε δραχμη, Κωνσταντοπουλου, Λαφαζανη κ.τ.λ

  1. avatar Γεροτσολιας

   αρνητικη, ουτε ενα αστειακι δεν μπορουμε να κανουμε εδω μεσα πια, αλλα δεν πειραζει το ευρω ναναι καλα κι ας πεινανε τα παιδια.

 6. avatar Nikath13

  Ας μην ξεχνάμε ότι η δραχμή ήταν ένα ανυρπακτο αδύνατο νόμισμα που πέθαινε. Η αναλογία 340,75/1 είναι από τις χειρότερες στην νομισματική ισοτιμία.

  1. avatar Μια χαρά ηταν

   Που το βρήκες ότι η δρχ. ήταν ανύπαρκτο νομισμα;Μη γράφετε ανυπόστατα οταν δεν ξέρετε.Οτι βλέπεις γύρω σου έγινε με δραχμές.Και όταν πήγαινες εξωτερικό έπαιρνες συνάλλαγμα σε καλη ισοτιμια.Ο Σημίτης έθαψε την δρχ..Δεχθηκε 340 αντί 370 απλά για να διαφημίσει ότι μπήκε στην ΟΝΕ.Απο τότε ξεκίνησε η καταστροφή.

   1. avatar Nikath13

    Αλήθεια; Πήγαινες στο εξωτερικό με δραχμές και έπαιρνες καλή αναλογία; Ξανά σκέψου λίγο τι έγραψες

 7. avatar Έφερε

  Φτώχια και μαρασμό.Χάσαμε λαμόγια το γέλιο μας.Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι πως θα σας βγάλουμε τα άντερα...από τα γέλια φυσικά!Αμ πως!!

 8. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  20 ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
  στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ και στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΝ μας,
  διοτι (σχεδον) ΟΛΟΙ επιθυμουσαμε ΣΦΟΔΡΑ
  να καλυψουμε με ''ΜΕΤΑΞΩΤΟ ΒΡΑΚΙ''
  τον ΓΥΜΝΟΝ ''πισινον'' μας.

 9. avatar ?

  Φερτε πισω την δραχμη!

 10. avatar Γέρων Σεβασμιότατος

  Ποιο ευρώ. Από τότε που ήρθε το εσπρέσο στην Ελλάδα καταστραφήκαμε. Εμείς φραπέ επίναμε.

 11. avatar Pgs

  Οι έξυπνοι πολιτικοί και οι αμόρφωτοι έπεισαν έναν λαό ότι αν αλλάξει (1.000) δραχμές και πάρει σε αντάλλαγμα (345,75) περίπου τρισήμιση κατοστάρικα θα ζήσει καλύτερα χωρίς φτωχια και με ασφάλεια ντροπή μας

 12. avatar Ο Ουδέτερος. Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι

  Το ευρώ ως νόμισμα δεν φταίει σε τίποτα. Μια χαρά νόμισμα ειναι.
  Αυτοί που το διαχειρίστηκαν είναι οι εγκληματίες που έκαναν "εντέχνως" την ισοτιμία του να κυλήσει σε εμάς σε σχέση με την δραχμή μας στο "1 προς 3". Αλλά εμείς βλέπαμε ΕΡΤ MEGA ANT1 STAR και ΣΚΑΙ.
  Ο μεγαλύτερος φταίχτης? Ο αρχιερέας τότε πρωθυπουργός πρώτος και καλύτερος, που κάνοντας την πρώτη ιστορική ανάληψη μας είπε το επικό ......"Η Ελλάδα πλέον δεν χρωστάω σε κανέναν" κλείνοντας το μάτι στους τραπεζίτες μόλις έσβησαν οι κάμερες, για αρχίσει το "σαφάρι"! Και ξεκίνησε!
  Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε ή μάλλον τα βιώσαμε όλοι μας!
  Καλή χρονιά σε όλους σας φίλοι συνσχολιαστές!

 13. avatar ΜΠΑΜΠΗΣ

  To EURO σαν νόμισμα είναι ισχυρό. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με το EURO αλλά με τους ανίκανους πολιτικούς που εδώ και 40 χρόνια δεν είναι ικανοί ούτε το πρόβλημα των σκουπιδιών να λύσουν όταν στην Ευρώπη ανακυκλώνουν όλα τα υλικά και ότι δεν ανακυκλώνεται είτε γίνεται καύσιμη ύλη και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια (η Βιέννη έχει τέτοιο εργοστάσιο) και θερμότητα για την θέρμανσ δημοσίων χώρων είτε γίνεται χημική ανακύκλωση των βρώμικων μιγμάτων πλαστικών.

 14. avatar Ch12:13

  Να έχετε μία ευλογημένη , ειρηνική χρονιά στις καρδιές σας,στις οικογένειες σας.Οσοι θέλουσι να πλουτωσι,πιπτουσιν εις πειρασμον και παγίδα,και εις επιθυμίας πολλάς ανοητους και βλαβερας, οίτινες βυθιζουσι τους ανθρώπους εις όλεθρον και απωλειαν.Διοτι ρίζα πάντων των κακων είναι η φιλαργυρία'την οποίαν τινές οδηγούμενοι, απεπλανηθησαν από της πίστεως,και διεπερασαν εαυτούς με οδυνας πολλάς.Για την οικονομική καταστροφή,την προσωπική,την οικογενειακή,την κοινωνική,και την κρατική,ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.Αιτια, έχει απορρίψει τον Θεό από την ζωή του.Και θέλει να περπατά,με τις ορέξεις της καρδιάς του,και μέσα στα πάθη και τις αδυναμίες του.

 15. avatar Ag. Sk

  Φτώχια κ μονο φτώχια

 16. avatar CORVUS_CORAX

  Την οικονομικη και κοινωνικη καταστροφη εφερε μαζι μ' ολες τις συνεπειες και τις προεκτασεις για την Ελλαδα και τους Ελληνες.
  Καλη χρονια.

 17. avatar φτωχεια

  Να ειναι καλα ο αλητης ΣΗΜΗΤΗΣ που με τα ψεμματα το εφερε και μαζυ εφερε
  την φτωεια, μειζερια, το κλεψιμο και τα λεφτα που εξαφανισε με την συμμορια
  του ΠΑΣΟΚ που τωρα οι μισοι πηγαν στουν αλλους απατεωνες στον ΣΥΡΙΖΑ και
  ακομη κυβερνουν τον ανοητο ΕΛΛΗΝΑ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει