Τι λένε τρεις οικονομολόγοι για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό θα πλησιάζει το 10%


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:20
26/12/2018
Τι λένε τρεις οικονομολόγοι για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα
8
loading

Τις επόμενες εβδομάδες - εντός του Ιανουαρίου του 2019 - η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να αποφανθεί για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «γενναία αύξηση» και υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ποσοστό που θα πλησιάζει το 10%. Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα που πρόκειται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Προ ημερών η Πορτογαλία για τέταρτη συνεχή χρονιά αυξάνει τον κατώτατο μισθό και πλέον στο 2019 αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 600 ευρώ. Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% - το υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην ευρωζώνη, ο οποίος πλέον από 858 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάτω από τη κοινωνική πίεση των «κίτρινων γιλέκων» ανακοίνωσε μία - παραμετρική - αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, αύξηση που θα αφορά 5 εκατ. εργαζομένους. Αλλά και στη Γερμανία η στατιστική υπηρεσία γνωστοποίησε πως στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017 - πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό αύξησης από το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Ήδη δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου κάνουν λόγο για το τέλος της λιτότητας στην περιοχή της ευρωζώνης. Είναι όντως έτσι;

Ο Θοδωρής Πελαγίδης καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ανώτατος εταίρος στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, καθώς και σύμβουλος μακροοικονομίας του προέδρου της ΝΔ ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ - ΜΠΕ σημειώνει ότι «η κλασική άποψη που διδάσκεται στους φοιτητές είναι ότι όταν ο κατώτατος μισθός είναι υψηλότερος του μισθού ισορροπίας δημιουργείται ανεργία στο χαμηλά ειδικευμένο και αμειβόμενο εργατικό προσωπικό. Στην Αμερική που αναπτύσσεται η σχετική συζήτηση επισημαίνεται ότι αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους και περίπου μόλις 5% του εργατικού δυναμικού. Οι εκτιμήσεις πάντως για την αποτελεσματικότητα του μέτρου διαφέρουν αναλόγως τόσο του ποσοστού της αγοράς εργασίας που αμείβεται με κατώτατο μισθό όσο και των ενδεχομένων ατελειών της αγοράς εργασίας».

Και προσθέτει πως «ορισμένοι επισημαίνουν ότι μπορεί ο κατώτατος μισθός να οδηγήσει μέσω των κινήτρων σε αύξηση της παραγωγικότητας και να μην μειωθεί τελικώς η απασχόληση. Επίσης, στην ίδια λογική, η κάποια τόνωση της ζήτησης μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις. Ακόμη, καθώς ο κατώτατος μισθός διευρύνει το χάσμα μεταξύ αυτού και του επιδόματος ανεργίας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελέσει κίνητρο κινητοποίησης των ανειδίκευτων εργαζομένων για εύρεση εργασίας».

Σχετικά με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα ο κ. Πελαγίδης επισημαίνει ότι «άποψή μου είναι ότι στην ελληνική περίπτωση, καθώς ο όποιος θεσπισμένος κατώτατος μισθός -θα- έχει ελάχιστη διαφορά από τον σημερινό πραγματικό ελάχιστο μισθό του ανειδίκευτου, και καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια ελαστική προσφορά εργασίας, η όποια επίπτωση είτε στην καταπολέμηση της φτώχειας είτε της ζήτησης, θα είναι αμελητέα. Χρειάζεται πάντως προσοχή γιατί φαίνεται ότι η σχετική ρύθμιση μπορεί να αφορά τελικώς σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Και κυρίως, πρέπει να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της σχετικής παραγωγικότητας».

Αντιθέτως ο Κώστας Μελάς, οικονομολόγος και πανεπιστημιακός, θεωρεί ότι «την τελευταία περίοδο κάτι φαίνεται να κινείται σε ορισμένες χώρες της ΕΕ σε σχέση με τις κατώτατες αμοιβές εργασίας. Εκτός από την Πορτογαλία η οποία ακολουθεί με ακρίβεια το σχεδιασμό αύξησης του κατώτατου μισθού εδώ και τέσσερα χρόνια, και η Ισπανία , η Ελλάδα, η Γαλλία και η Τσεχία προγραμματίζουν αντίστοιχες κινήσεις. Παρότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν σχετικά σε μικρό τμήμα του εργατικού δυναμικού , κάτω από το 10%, εντούτοις συμβάλλουν στη μείωση της ανισοκατανομής του εισοδήματος, στην σταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής και σαφέστατα στην οικονομική μεγέθυνση, από τη στιγμή που δεν προκαλούν ανυπέρβλητες χρηματοοικονομικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις. Μάλιστα σε πολλές χώρες η συμβολή τους (πχ στη Γερμανία) στη μεγέθυνση του ΑΕΠ κρίνεται απολύτως θετική».

Συνεχίζει λέγοντας πως «σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλότερος από το αποδεκτό όριο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να βρίσκεται στα 2/3 του εθνικού ενδιάμεσου μισθού προκειμένου να επιτρέπει σε όσους τον λαμβάνουν να ζουν με στοιχειώδη επάρκεια».

Ο κ. Μελάς τονίζει χαρακτηριστικά ότι «αυτό που χρειάζεται να ειπωθεί εν κατακλείδι είναι ότι η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα μειώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Δεν βοηθά στην αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας. Πολλοί πόροι από τους δημόσιους προϋπολογισμούς πηγαίνουν στην υποστήριξη ατόμων με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη στο τέλος της επαγγελματικής τους διαδρομής, δεν μπορούν να πάρουν επιδόματα ανεργίας, είναι σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας με τις οικογένειές τους, άρα πρέπει να στηρίζονται από το κράτος. Άρα αφαιρούνται αναγκαίοι πόροι που θα ήταν χρήσιμοι για επενδύσεις. Τελικά είναι ένας φαύλος κύκλος που καταστρέφει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους δύο προηγούμενους ακαδημαϊκούς, ο Σταύρος Τομπάζος. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρεί ότι «η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008, η μεγάλη ύφεση του 2009 και οι απογοητευτικοί ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ από τότε, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρωζώνης, προκάλεσε μια κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως κρίση κοινωνικής αναπαραγωγής και πολιτικής ηγεμονίας. Ήδη πριν την μεγάλη οικονομική κρίση, ο νεοφιλελευθερισμός είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πρωτοφανείς εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες».

Και προσθέτει ότι «αν και το ποσοστό ανεργίας των τελευταίων ετών της δεκαετίας του 2000 μειώθηκε μέσα στη δεκαετία του 2010, ο μισθός δεν επέστρεψε στα προ της κρίσης επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, για το ίδιο ποσοστό ανεργίας ο μισθός τοποθετείται τώρα σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προ της κρίσης κατάσταση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των αποθαρρυμένων, της μερικής και ευέλικτης απασχόλησης και των εργαζόμενων φτωχών. Αφού το κέρδος από το 2010 ανακάμπτει σε όλο σχεδόν τον αναπτυγμένο κόσμο, οι εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται ακόμη περισσότερο και οξύνουν το πρόβλημα της ενεργούς ζήτησης. Η οικονομική ανάπτυξη προσκρούει σε αυτό το πρόβλημα που καθίσταται ακόμη πιο οξύ όχι μόνο λόγο της εξέλιξης στην κατανομή των εισοδημάτων αλλά και λόγω της συρρίκνωσης του ιδιωτικού δανεισμού μετά τη φούσκα των χρηματοπιστωτικών παραγώγων».

Εν κατακλείδι ο κ. Τομπάζος εκτιμά ότι «η απόφαση κάποιων κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χωρών για αύξηση του κατώτατου μισθού, της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, δεν σχετίζεται τόσο με τη ζήτηση αφού η νεοφιλελεύθερη πρακτική είναι να βασίζεται η κάθε οικονομία στην παγκόσμια ζήτηση, δηλαδή στη ζήτηση των άλλων χωρών. Αυτή η απόφαση αποτελεί ένα αργοπορημένο ημίμετρο με σκοπό τη διαχείριση της κρίσης κοινωνικής αναπαραγωγής και πολιτικής ηγεμονίας που εκδηλώνονται με τη μορφή νέων κοινωνικών κινημάτων σε πολλές χώρες (“αγανακτισμένοι” στην Ελλάδα και την Ισπανία, “κίτρινα γιλέκα” στη Γαλλία, “αυτονομιστικό κίνημα” στην Καταλονία κλπ) ή/και προοδευτικών πολιτικών σχηματισμών αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού ή ακόμη με αντιδραστικά μετα-φασιστικά σχήματα που δημαγωγικά αντλούν εκλογική πελατεία από την κοινωνική απόγνωση».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ewuyey

  ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ , ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΙΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΡΙΣΤΙΡΟΥΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. avatar Λώρα από Φλώρα

  Τι ώρα περίπου; Για να ξέρω να κανονίσω να μην πάω θέατρο. Θα έχουμε το ίδιο θέατρο του παραλόγου του τσιπρόκιο.

 3. avatar αριστερό αναθεωρητικό συριζοφαρισαϊκό κυβερνητικό κίνημα “πλήρωνε κορόιδο λαέ για να ζούμε πλουσιοπάροχα εμείς”

  Με έναν μόνο νόμο θα αυξάνατε τον βασικό μισθό από τον Φεβρουάριο του 2015 στα €751.
  Τώρα όμως οι μέσοι μισθοί είναι στα 250-300 ευρώ το πολύ.
  Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, αριστερή πολιτική είναι αυτή, τύπου γκορμπατσόφ και περεστρόικα.
  Από μήνα σε μήνα κοροϊδεύετε τον κόσμο. Σαν χούντα που είστε και δεν έχετε σκοπό να παραδώσετε ποτέ την εξουσία μεταθέτετε από μήνα σε μήνα την δήθεν αύξηση.
  Για περάστε μια βόλτα από ένα σούπερ μάρκετ. Εκεί που έχετε φτάσει τις τιμές ούτε 100% αύξηση μισθών δεν επαρκεί.
  Ιταμοί αχρηστεροί με δεξιές γεμάτες τσέπες και μεστοί αλαζονείας.

  1. avatar Stateless

   Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 δεν είπαν για αυξήσεις αλλά για μνημόνιο και όμως τους ψήφισες.
   ΥΓ τελικά, ο μέσος ψηφοφόρος είναι κουφός.

 4. avatar Giorgis

  Η αύξηση του κατώτατου με ανεργία 20% ισοδυναμεί με διαταγή προς την οικονομία να αναπτυχθεί. Να περιμένω ότι θα είναι το επόμενο βήμα? Τόσο χαμηλό IQ πια? Αν δεν μπορεί η αγορά να τα δώσει το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις την ανεργία. Μερικές φορές η αγορά μπορεί αλλά της δίνεται η ευκαιρία να μην τα δίνει (βλέπε υψηλή ανεργία). Ο σωστός τρόπος είναι να μειώσεις την ανεργία μέσω αναπτυξιακών πολιτικών και η αγορά να προσφέρει μεγαλύτερους μισθούς λόγω αύξησης της ζήτησης. Τότε, μπορείς να αυξήσεις και τον κατώτατο. Ανάποδα δεν λειτουργεί κι ας μην παίρνουμε σαν παράδειγμα χώρες που δεν έχουν ανεργία. Όπως και να 'χει, στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του μέσου μισθού. Ας είχαμε μέσο μισθό 3 χιλιάδες κι ας ήταν ο κατώτατος στα 300 ευρώ. Στην πράξη κανείς δεν θα έπαιρνε τον κατώτατο.

 5. avatar ganag156

  Και η οικονομική αγραμματοσύνη καλά κρατεί. Στο άρθρο σας που δημοσιεύεται ή αναδημοσιεύται, εξομοιώνεται τις νομοθετημένες μισθολογικές αυξήσεις, με τις αυξήσεις της αγοράς (προσφοράς/ζήτησης) στους χαμηλόμισθους της Γερμανίας, που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, άλλο το ένα άλλο το άλλο κύριοι. Χρόνια Πολλά .

 6. avatar SER 30

  ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΤΟΥΣ ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΝ . ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΤΑΔΙΑΟΛΟΥ ΜΟΝΙΜΑ ΟΛΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ , ΤΟ 9 4 , 7 5 2 % ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ ΟΙ ΜΕΣΟΑΣΤΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΑΣΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΙ ΜΙ ΚΙ Ο ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΙ ΜΗ ΓΙΟΥ ΚΑΤΙ ΜΗ ΣΟΥ . ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΙΜΩΣ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝ ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΑΙΩΝΙΩΣ ΚΑΙ ΤΥΜΠΑΝΙΩΣ . ΖΩΑ Ε ΖΩΑ . ΖΩΗ ΣΕ ΜΑΣ .

  1. avatar Giorgis

   "Καθηγητες ειδικοι επιστημονες γνωστες αποψεις αντικρουομενες λογια λογια παπαρολογιες το μακρυ τους το κοντο τους τρια πουλακια καθονταν . Ολα πανε καταδιαολου μονιμα ολα σε κριση εκατο χρονια ανισοτητες οικονομικες μισθολογικες εισοδηματικες τα πολυ παρα πολυ πολλα στους λιγους τα ελαχιστα στους πολλους , το 9 4 , 7 5 2 % των φορων τα ακουμπανε οι μεσοαστοι μισθωτοι και οοοοοοοοοοοοολα τα αλλα οι μονιμοι φοροκλεφταραδες ελευθεροι επαγγελματιες και επιχειρηματιες πασης ενασχολησης οι τραπεζες οι βιομηχανοι οι εφοπλιστες οι παγκοσμιες εταιρειες τα γνωστα ψιχουλακια αλλα και μεγαλη κοινωφελη προσφορα τεραστιο φιλανθρωπικο εργο κατι μι κι ο για καταπολεμηση της φτωχιας των κατατρεγμενων των δυστυχισμενων και κατι μη του κατι μη γιου κατι μη σου . Και οι καθηγητες που μονιμως τα ξερουν την τυφλα τους και το κακο ειναι πως τα διδασκουν κιολας λυσεις δενννννννννν δινουν ποτε και η δυστυχια συνεχιζεται κανονικοτατα αιωνιως και τυμπανιως . Ζωα ε ζωα . Ζωη σε μας ." _______________Καλημέρα. Το έφτιαξα για σένα. Χωρίς τόνους βέβαια αλλά μην τα θέλουμε κι όλα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει