Την αντίθεσή τους στις περικοπές που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2013 εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια.

Μιλώντας εκ μέρους της Κομισιόν, ο Επίτροπος Γιάννος Λεβαντόφσκι υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την περικοπή πέντε δισ. ευρώ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

«Πρέπει να καλύψουμε φέτος όλες τις δαπάνες, του κοινωνικού ταμείου, της ανταγωνιστικότητας, της χρηματοδότησης της έρευνας και να εγκρίνουμε διορθωτικούς προϋπολογισμούς», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Από την Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Τζούντα Χοκ διαβεβαίωσε ότι, η ομάδα της, δεν πρόκειται να εγκρίνει την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2013.

Υπέρμαχος της αύξησης των κονδυλίων, στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τάχθηκε ο εισηγητής των Χριστιανοδημοκρατών, Τζιοβάνι Λαβία, που επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τις πληρωμές των προηγούμενων ετών.

Υπέρ του να δοθούν κάποια περιθώρια αύξησης του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2013, πέραν από τις «οροφές» που έχουν τεθεί, τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ανδρέας Μαυρογιάννης, που υποστήριξε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ.