Η κυβέρνηση Μόντι ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να στηρίξει τον προτεινόμενο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (τον φόρο Τόμπιν), «αν η ευρωζώνη δεν στηρίξει την Ιταλία, να μειώσει το υπερβολικό κόστος εξωτερικού δανεισμού της».

Στη διάρκεια της σημερινής ημέρας το 10ετές κρατικό ομόλογο της Ιταλίας είχε επιτόκιο 6,17% -δηλαδή σπρεντ 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό.

«Στο πλαίσιο ενός κοινού νομίσματος, τέτοιες αποκλίσεις είναι ανυπόφορες», δήλωσε ανωνύμως στο γερμανικό πρακτορείο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αν μια χώρα, που νοικοκυρεύει τα του οίκου της, ζητήσει από τους μηχανισμούς στην ευρωζώνη μια βελτίωση, ώστε η χώρα αυτή να μη δανείζεται με τόσο υπερβολικό κόστος, είναι τούτο το αίτημα κάτι το αφύσικο;» διερωτήθηκε ο κ. Μόντι, υπενθυμίζοντας με έμφαση ότι, μεταπολεμικώς απ την εποχή του πρωθυπουργού ντε Γκάσπερι, «η Ιταλία ποτέ δεν είχε -πριν απ αυτόν- έναν τόσο ‘φιλο-Γερμανό’ πολιτικό ηγέτη».

Η Ρώμη ζητεί επίμονα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που σε λίγες μέρες αντικαθιστά στο Ταμείο (χρηματοπιστωτικής) Αρωγής, να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων και να αγοράζει κρατικά ομόλογα, συντείνοντας στην κάμψη των σπρεντ.

Το Βερολίνο, εναντιώνεται σε τέτοιες παρεμβάσεις που, εφόσον γίνονταν, θα μείωναν σύντομα πολύ αισθητά το απαγορευτικό κόστος δανεισμού της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που επικαλείται το Γερμανικό πρακτορείο.