Οι επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να διασφαλίσουν περιουσιακά στοιχεία τους εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας παγκοσμίως, σωρεύουν με άδηλο τρόπο χαρτονομίσματα, ράβδους χρυσού και άλλα τιμαλφή στις ελβετικές τράπεζες, αυξάνοντας σε σημαντικό βαθμό τη χρήση των θυρίδων τους.

Η κρίση κρατικού χρέους στη 17μελή ευρωζώνη και ο φόβος ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών θα αυξήσει τον πληθωρισμό, ωθεί τους επενδυτές να αναζητούν πρόσθετη ασφάλεια για τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Μάλιστα εκτιμάται ότι οι επελθούσες συμφωνίες με Βρετανία και Γερμανία, περί φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων πολιτών τους στην Ελβετία, τελικά θα μειώσουν μελλοντικά τις καταθέσεις στα ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα.

Ήδη μερικές ελβετικές τράπεζες ανακοινώνουν πως «δεν διαθέτουν προς το παρόν θυρίδες προς ικανοποίηση των αναγκών της πελατείας τους καθώς στη διάρκεια του τρέχοντος έτους η ζήτησή τους διογκώθηκε», αν και τα σχετικά ποσοτικά στοιχεία ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί.

Η τάση επιβεβαιώνεται και από την πλευρά των ασφαλιστικών ομίλων. Ο όμιλος Baloise ανακοινώνει ότι τού ζητήθηκε από πολλούς πελάτες «να αυξήσει την ασφαλιστική κάλυψή του για τα κατατεθειμένα εκ μέρους τους σε θυρίδες ελβετικών τραπεζών».

Η Swiss National Bank από την πλευρά της ανακοινώνει εντονότερη ζήτηση εσχάτως «για τα ελβετικά χαρτονομίσματα των χιλίων φράγκων».

Ο χρυσός παραμένει επιλογή. Πρόσφατα, ένας Ιταλός επιχειρηματίας συνελήφθη στη μεθόριο επιχειρώντας να περάσει ράβδους χρυσού στην Ελβετία, «μια συναλλακτική πρακτική πάντως αυξημένη κατά 20% μετά την πρωτοχρονιά του ’09, τώρα που ακόμα και καλές μετοχές σε μια βδομάδα μεταβάλλουν την αξία τους, όπως άλλοτε γινόταν μέσα σε ένα έτος», σύμφωνα με τον Ούλριχ Κέρνερ, τον επικεφαλής των τραπεζικών συναλλαγών στην ελβετική UBS. «Σήμερα, αντί για μερίδιο σε αμοιβαίο κεφάλαιο οι επενδυτές αποκτούν φημισμένους πίνακες ζωγραφικής», επισημαίνει.