Yπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης τάσσονται οι πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε το Μάιο και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το 84% των Ελλήνων και το 75% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Επίσης, διαπιστώνεται σημαντική μεταστροφή, σε σχέση με το φθινόπωρο, υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης σε αρκετές χώρες, και ιδίως στη Φινλανδία και στην Ιρλανδία (+13% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009), στο Βέλγιο και στη Γερμανία (+7%), στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβακία (+6%), και στις Κάτω Χώρες (+5%). Επιπλέον, το 72% των Ευρωπαίων υποστηρίζει την άσκηση αυστηρότερου ελέγχου στις δραστηριότητες των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων, από την πλευρά της Ε.Ε.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 80% των Ελλήνων, έναντι 74% των Ευρωπαίων, φρονούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους. Το ίδιο φρονούν το 85% των Σουηδών, το 84% των Ούγγρων, το 83% των Γερμανών, το 82% των Βέλγων και των Κύπριων, και το 80% των Τσέχων και των Σλοβένων.

Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα στοιχεία της κρίσης που ανησυχούν κυρίως τους Ευρωπαίους είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση (40%), η ανεργία (48%) και ή άνοδος των τιμών (20%).

Η έρευνα κατέληξε, τέλος, στο συμπέρασμα ότι τον Μάιο του 2010 η εμπιστοσύνη στα όργανα της ΕΕ παρέμενε σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ή στα εθνικά κοινοβούλια. Στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ήταν στο 42%, ενώ στην εθνική κυβέρνηση ήταν στο 25% (έναντι 29% που ήταν η εμπιστοσύνη του μέσου ευρωπαίου στην εθνική κυβέρνηση).