ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ

«Πράσινο φως» για να επιστρέψουν μισθολογικά στο καθεστώς που ίσχυε πριν την 1η Αυγούστου 2012


ΕΛΛΑΔΑ
17:43
02/03/2018
ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ
4
loading

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ και άναψε το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν μισθολογικά στο καθεστώς που ίσχυε πριν την 1η Αυγούστου 2012.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ωστόσο, με σειρά αποφάσεων του (479-481/2018) αποφάνθηκε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους από 1.8.2012 έως σήμερα μόνο όσοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ δικαίωσε 49 καθηγητές των ΤΕΙ οι οποίοι ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο το μνημονιακό νομοθετικό καθεστώς (νόμοι 4093/2012 και 4046/2012) όπως και η σχετική υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι «αντίκειται στις Συνταγματικές αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, μεταξύ άλλων, αποφάνθηκαν ότι η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των εν λόγω καθηγητών, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους,   επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος και  δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar τι Συνταγμα ειναι αυτο;

  Πρεπει να ειμαστε η μοναδικη χωρα οπου η εννοια της "ισοτητας" καταστρατηγειται τοσο πολυ!
  Δηλ. το ρουσφετι δεν ειναι αντισυνταγματικο με την ιδια λογικη;
  Επισης, πως γινεται δυο ΔΥ με τα ιδια τυπικα πτυχια να πληρωνονται αλλιως αναλογως του φορεα που υπηρετουν; π.χ υπαλληλοι της Βουλης;

 2. avatar Hector1955

  Συγγνώμη, τόσες άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων είναι συνταγματικές και μόνο των πανεπιστημιακών είναι αντισυνταγματικές; Α, ρε "αδέκαστη" ελληνική δικαιοσύνη!

 3. avatar Ενώ η δικιά μου σύνταξη που κόπηκε δεν ήταν αντισυνταγματικό;

  γιατί επειδή δεν έχω "κονέ" με τους "αδέκαστους";

 4. avatar dk.

  Και το ότι έπεσε το ΑΕΠ 2008-2016 κατά 45,11% είναι παράνομο ?
  Δηλαδή πόσους φόρους να πληρώνουμε για τους μισθούς τους ??????

  https://tradingeconomics.com/greece/gdp

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει