Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με αντικείμενο τα συμπεράσματα του κλιμακίου για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου και εν αναμονή στο τέλος της εβδομάδας του τελικού σχεδίου της έκθεσης προόδου.

Το κλιμάκιο αναμένεται να κρίνει σε γενικές γραμμές θετική την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου είναι εξασφαλισμένη.

Τα στελέχη της τρόικας ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις δαπάνες γενικής κυβέρνησης, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν φυσικά οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα για τις εγγυήσεις που κατά καιρούς έχουν λάβει οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

Οι εγγυήσεις αυτές, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, όταν και στο ποσοστό που εκπίπτουν, βαρύνουν το έλλειμμα, παρότι για το 2010 δε θα υπάρξει πρόβλημα επιβάρυνσης του ελλείμματος, καθώς έχει γίνει σχετική πρόβλεψη.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να καταρτίζουν τον επόμενο προϋπολογισμό, για το 2011, το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.