Υπό το βάρος της ιδιότυπης στάσης πληρωμών προς τις τράπεζες, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας προωθεί ρύθμιση οφειλών για όσους έχουν πάρει δάνειο από αυτόν.

Η ρύθμιση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων, που ξεπερνούν τις 75.000 και προβλέπεται είτε εφάπαξ καταβολή του ποσού, με έκπτωση 80% των επιβαρύνσεων (τόκοι υπερημερίας) είτε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από 6 έως 24 το μέγιστο, με αντίστοιχο ποσοστό έκπτωσης των επιβαρύνσεων κατά 50%.

Μπορούν να υπαχθούν σε αυτή τη ρύθμιση όσοι πήραν δάνειο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που πήρε ΦΕΚ ο νόμος του υπουργείου Εργασίας περί κοινωνικής εργασίας (4019/2011), για αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση, επισκευή, αγορά, ανέγερση κατοικίας.

Επίσης, όσοι προέβησαν σε παραχώρηση κατοικίας ή αγορά διαμερίσματος μέσω ΟΕΚ. Προϋπόθεση για τη συνέχιση της υπαγωγής στη ρύθμιση της τμηματικής καταβολής της ληξιπρόθεσμης οφειλής είναι η συνεχής καταβολή των τρεχουσών δόσεων της οφειλής. Μη καταβολή δόσης της ρύθμισης επιτρέπεται μόνο για δύο μη συνεχόμενες φορές.

Σε διαφορετική περίπτωση οι δικαιούχοι εκπίπτουν της ρύθμισης. Όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στην σχετική ρύθμιση, οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση από 1η Νοεμβρίου, έως 31 Δεκεμβρίου 2011.

Η ρύθμιση αφορά και εκείνους που ως τώρα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα της εφάπαξ εξόφλησης του δανείου.

Ως κίνητρο δίνεται έκπτωση 3% επί της ετήσιας δόσης για το πρώτο έτος προεξόφλησης, αυξανόμενο κατά 3% για κάθε επόμενο έτος προεξόφλησης. Σε περίπτωση που υπάρχουν δικαιούχοι, οι οποίοι είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του δανείου τους, έως 31 Δεκεμβρίου 2012.