Ο κρατικός προϋπολογισμός, η υλοποίησή του στο πρώτο
εξάμηνο και οι προοπτικές του για το δεύτερο καθώς
και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που αρχίζουν από σήμερα νέο γύρο ελέγχων στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι αποκρατικοποιήσεις και τα κλειστά επαγγέλματα.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θα μείνουν στην Αθήνα έως τις 6 Αυγούστου και στη συνέχεια θα συντάξουν το πόρισμά τους.

Από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα κριθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης, που αναμένεται το Σεπτέμβριο.

«Εξασφαλισμένη» χαρακτήρισε τη δεύτερη δόση του δανείου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» το Σάββατο, τονίζοντας πως «οι όροι που τέθηκαν έχουν εκπληρωθεί».

Επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα το 2010 και βελτίωση το 2ο 6μηνο του 2011 βλέπει ο επικεφαλής των Ευρωπαίων ελεγκτών της τρόικας Σερβάς Ντερόουζ. Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Ντερόουζ εκτιμά πως το έλλειμμα στην Ελλάδα θα είχε εκτοξευτεί στο 20% και η ύφεση στο 10%, εάν δεν είχε μεσολαβήσει το πρόγραμμα στήριξης. Δηλώνει επίσης πως κάνουν λάθος όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Η επιτυχής έκδοση των εντόκων και επιπρόσθετα στοιχεία που αφορούν τις
επιδόσεις που καταγράφονται στον δημοσιονομικό τομέα επιβεβαιώνουν το
συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως είχε σχεδιασθεί», τονίζει στην «Καθημερινή» και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν.