Τη θέση του ότι θα χρειαστεί μία μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου.

Ο κ. Ντράγκι, την ημέρα ανακοίνωσης των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, σε συνέντευξή του στην ιταλική «Il Sole 24 Ore» τονίζει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλουν σήμερα το αντίτιμο για τα μελλοντικά οφέλη από την ανάπτυξη του ευρώ.

«Το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο εάν, πρώτον η ελληνική κυβέρνηση συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη και την “κυριότητα” του προγράμματος. Δεύτερον, για να καταστεί βιώσιμο το χρέος απαιτείται μια κάποια ελάφρυνση», υπογραμμίζει ο κ. Ντράγκι και σημειώνει: «Αυτή πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εξαλείψει κάθε αμφιβολία για τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους».

«Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους αρχίζει να αποκαθίσταται» εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Ουσιαστικά, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, κυρίως από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σήμερα συνομιλεί με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε μια ατμόσφαιρα της στενής συνεργασίας. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ξεκινήσει σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί η αξιολόγηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.